Marele premiu internaţional al Asociaţiei Mondiale a Donatorilor Voluntari a fost acordat Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România (RNDVCSH). Acesta a realizat cea mai bună campanie în 2020, pentru celebrarea Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
La conferinţa anuală a Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă sunt anunţaţi câştigătorii premiilor, la trei categorii. Este al doilea an când Registrul din România este nominalizat pentru marele premiu, după ce, pentru campania realizată în 2018, a luat premiul pentru originalitate, se arată într-un comunicat.
Anul acesta au fost nominalizate registrele din Singapore, Spania şi România. Campania organizată de Registrul din România a primit cea mai bună evaluare din partea juriului internaţional.
„Acest premiu internaţional acordat de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă ne încurajează să credem că eforturile noastre sunt în direcţia bună”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, director general al RNDVCSH. „Este o recunoaştere publică a importanţei donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice care aleg să salveze vieţi. Noi asigurăm un cadru de funcţionare, standarde comune internaţionale şi asistenţă, însă fără implicarea lor, munca noastră nu ar fi posibilă”.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice dezvoltă constant şi activ campanii de promovare a donării de celule stem hematopoietice, precum „Donează o şansă la viaţă!” (campanie susţinută de Ministerul Sănătăţii) şi proiecte menite să faciliteze coordonarea şi comunicarea între instituţiile medicale partenere din domeniul transplantului de celule stem hematopoietice.
În cei 8 ani de funcţionare, în Registru s-au înscris 76.464 de donatori voluntari. Numărul donatorilor este încă scăzut, ponderea donatorilor din totalul populaţiei României fiind de numai 0,3%, valoare sub media din Uniunea Europeană, de 3%.
De la înfiinţare, Registrul a facilitat realizarea a 303 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, în centrele de transplant din ţară. „Cu toate acestea, unul din trei pacienţi români diagnosticaţi cu cancer de sânge este în aşteptarea unui donator compatibil neînrudit. Conform statisticilor, şansa de a găsi un donator compatibil pentru un pacient este mai mare în rândul persoanelor din ţara de origine. Fiecare donator nou înscris poate fi şansa la viaţă a pacienţilor care aşteaptă un transplant de celule stem hematopoietice”, se mai spune în comunicat.