S-a stins din viaţă prof. univ. dr. Ostin Mungiu, profesor colaborator al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi şi tatăl nu mai puţin celebrilor Cristian Mungiu, regizor, şi Alina Mungiu-Pippidi, medic psihiatru şi analist politic. A introdus disciplina algeziologiei în România şi a înfiinţat un centru de studiu şi terapie a durerii.


„Comunitatea academică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi regretă profund trecerea în nefiinţă a Domnului Profesor Ostin Mungiu, dascăl cu vocaţie şi un om de o aleasă nobleţe sufletească”, se arată pe pagina de Facebook a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

În postare se reaminteşte că, într-un interviu publicat în newsletterul Universităţii, prof. univ. dr. Ostin Mungiu spunea: „Un profesor trăieşte atât cât persistă în memoria ultimului său student”.

Ostin Mungiu, care ar fi împlinit pe 16 octombrie 80 de ani, a fost absolvent al UMF Iaşi. În 1971 a lucrat, timp de un an, la un institut de cercetare a cancerului din SUA. În 1997, revenit în ţară, a introdus la UMF Iaşi disciplina algeziologiei.

A fost director fondator al Laboratorului central de testare a durerii şi al Centrului de excelenţă pentru cercetări asupra durerii non-oncologice de la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi. A fost autor şi coautor a 50 de volume, peste 500 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi în străinătate, co-autor a 12 brevete de invenţie în domeniul medicamentului.

În 2013, la editura „Gr. T. Popa”, i-a apărut cartea autobiografică „Călătorie între milenii. Pe băncile şcolilor”, în care autorul face portretele dascălilor medicinei ieşene.
 

Sursă foto: news@UMFIAŞI

 

Farmacist