Grupul farmaceutic Sanofi, care a fost întrecut în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, investeşte masiv în această tehnologie, deja utilizată de Pfizer-BioNTech şi Moderna.


Pandemia a făcut din ARN mesager vedeta laboratoarelor farmaceutice. Sanofi a anunţat că a achiziţionat, cu o sumă de 3,2 miliarde de dolari, compania americană Translate Bio, specializată în această tehnologie promiţătoare, anunţă Le Monde, preluând o ştire AFP.

Gigantul farmaceutic francez, care colaborează deja îndeaproape cu Translate Bio, doreşte astfel să-şi accelereze cercetările în legătură cu molecula folosită deja în vaccinurile anti-COVID -  dar nu numai.

Sanofi a lucrat deja împreună cu Translate Bio, pentru a dezvolta un vaccin anti-COVID pe bază de ARNm, dar potenţialul tehnologiei depăşeşte acest domeniu.

„Obiectivul nostru este de a pune în valoare potenţialul ARN mesager în alte domenii strategice, precum imunologia, oncologia şi maladiile rare, în plus faţă de vaccinuri”, a arătat, într-un comunicat, Paul Hudson, director general al Sanofi.

Acum câteva săptămâni, gigantul francez anunţase deja un vast program de investiţii în ARN mesager – 2 miliarde de euro până-n 2025 -, cu crearea unui centru de cercetare specializat.

Pe de altă parte, Sanofi nu mizează doar pe ARN mesager pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19. Colaborează şi cu compania farmaceutică GSK, pentru un ser bazat pe proteină recombinantă, iar acesta e într-un stadiu mai avansat şi, în ciuda a câtorva luni de întârziere, va fi pus pe piaţă în luna decembrie.

 

Farmacist