Şapte state membre ale Uniunii Europene – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia – s-au conectat la portalul UE dedicat şi au început să elibereze primele certificate privind libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în contexul pandemiei.


Pe 1 iunie, s-a lansat sistemul tehnic care permite verificarea certificatelor în condiţii de siguranţă şi cu respectarea vieţii private, se arată într-un comunicat, pe site-ul oficial al Uniunii Europene. Certificatul UE a fost propus de Comisia Europeană pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă, în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor.

Disponibil în format digital sau pe hârtie, va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii.

În urma acordului politic cu privire la regulamentul care reglementează certificatul, s-a lansat pilonul tehnic al sistemului UE. Portalul dedicat asigură verificarea caracteristicilor de securitate conţinute în codurile QR ale certificatelor. „În timpul acestui proces, nu se schimbă şi nu se păstrează date cu caracter personal”, se arată în comunicat.

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice şi care sunt pregătite să elibereze şi să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

 Din data de 10 mai, 22 de ţări au testat deja portalul cu succes. Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia au început să elibereze deja primele certificate de acest gen, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind COVID numai atunci când toate funcţiile vor fi implementate la nivelul întregii ţări. „Prin urmare, mai multe ţări vor începe să utilizeze sistemul în zilele şi săptămânile următoare”, se mai arată în comunicat.

„Faptul că şapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez şi celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil. Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operaţional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară”, a declarat Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

 

Psihiatru (2)