Scepticismul faţă de vaccinarea împotriva noului coronavirus rămâne răspândit în Uniunea Europeană, arată un înalt oficial european, referindu-se la un sondaj realizat în UE.


Din cetăţenii Uniunii, 33% spun că nu doresc să se vaccineze curând sau pe parcursul acestui an, a declarat Martin Selmayr, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în Austria, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Această stare de fapt riscă să submineze obiectivul UE de a obţine imunitatea colectivă în acest an, a punctat el, un aspect logistic important având în vedere ritmul lent al vaccinării în statele membre.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 27.000 de cetăţeni din statele membre UE, în lunile februarie şi martie.

Martin Selmayr a mai spus că este important ca statele membre ale UE să se pună de acord în privinţa a două aspecte-cheie, înaintea lansării certificatului menit să faciliteze circulaţia persoanelor.

În primul rând, trebuie tranşată disputa privind noţiunea de persoană vaccinată – dacă o persoană e considerată protejată la trei săptămâni după prima doză sau numai după a străbătut ciclul complet de imunizare.

În al doilea rând, ţările trebuie să decidă dacă numai vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar trebui să fie valabile, sau dacă deţinătorii de certificate ar putea fi, de asemenea, persoane care au primit vaccinuri chinezeşti şi ruseşti.


Psihiatru (2)