O echipă de medici din Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, coordonată de ş.l. dr. Solyom Arpad, medic primar ortopedie şi traumatologie, şi din Secţia Clinică Chirurgie Generală II, coordonată de prof. dr. Radu Neagoe, medic primar chirurgie generală, a realizat recent o intervenţie chirurgicală de rezecţie punte osoasă cu machetă personalizată 3D, unui pacient în vârstă de 50 de ani.


Intervenţia, care a durat aproximativ 4 ore şi jumătate, a constat în îndepărtarea unei punţi osoase de mărimi considerabile, situate între bazin şi femur, care îi bloca pacientului mobilitatea şoldului, se arată pe pagina de Facebook a unităţii medicale. Preoperator, a fost realizată, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D, coordonat de conf. dr. ing. Gabriela Strnad, de la Facultatea de Inginerie din cadrul UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureş.

Macheta a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a tehnicii chirurgicale, a mărimii şi anatomiei structurii osoase.

Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul săptămânii viitoare, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever, imposibilitatea de a-şi mobiliza membrul inferior, precum şi o calitate a vieţii scăzută, se mai arată în postare.

Echipa operatorie a fost formată din: prof. dr. Radu Neagoe - medic primar chirurgie generală, dr. Marton Denes - medic primar ortopedie şi traumatologie, dr. Ioan NEMEŞ - medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, dr. Daniela Sala - medic primar chirurgie generală.

Intervenţia realizată în cursul acestei săptămâni este ce-a de-a doua din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în care a fost realizată preoperator, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D. Prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator a fost în anul 2023, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier, se mai subliniază.

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş






Oncolog