Asociaţia Învingătorii Sclerozei Multiple (AISM) organizează, cu sprijinul Merck România şi Roche România, sezonul „Pacientul cu scleroză multiplă întreabă, specialiştii răspund”. Sesiunile de întrebări şi răspunsuri vor avea loc în perioada 21 octombrie - 20 decembrie 2021, iar episoadele vor fi difuzate o dată la trei zile.


Pe 21 octombrie a.c., la orele 18.00, pe canalele de Facebook şi YouTube ale asociaţiei se va difuza online episodul pilot, în care se va prezenta formatul sezonului, iar cele mai interesante trei întrebări vor fi adresate medicului neurolog Ovidiu Tudor şi discutate, se arată într-un comunicat.

Vor urma alte două sezoane, a cîte 10 seriale de tip întrebare - răspuns, cu medici specialişti din domeniul neurologiei, ORL, oftalmologiei, stomatologiei, sexologiei.  Întrebările vor fi puse de preşedintele asociaţiei, Simona Tănase. 

Scleroza multiplă este o boală neurologică responsabilă de a doua cauză de dizabilitate la tineri. Este numită şi „boala cu o mie de feţe”, „boala cameleon” sau „boala cu faţa ascunsă” din cauza numărului mare de semne şi simptome pe care le poate avea un pacient la debutul bolii sau pe parcursul vieţii.

În lume, în jur de 3 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu scleroză multiplă. În România, boala afectează peste 12.500 de persoane, din care 70% sunt femei. 

În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienţi pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăieşte, în medie, cu 10 ani mai puţin decât o persoană sănătoasă, se mai arată în comunicat.

Asociaţia Învingătorii Sclerozei Multiple a fost înfiinţată din dorinţa de a sprijini pacienţii români diagnosticaţi cu această afecţiune, prin înfiinţarea unui centru specializat de recuperare şi întreţinere şi prin furnizarea de servicii socio-medicale.


Oncolog