În cadrul reuniunii de la Bruxelles au fost prezentate şi dezbătute planurile de acţiune pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România.


Dezvoltarea infrastructurii digitale la nivelul spitalelor, prescripţia digitală şi dosarul electronic al pacientului se află printre priorităţi, se arată într-un comunicat. Alte elemente esenţiale ţin de interoperabilitatea sistemelor digitale din sănătate, atât la nivelul României, cât şi al statelor membre.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a participat la adoptarea ghidurilor de finanţare în statele membre, pentru realizarea de sisteme digitale comune. Acestea ar include rezultatele de laborator, investigaţiile imagistice şi fişele de externare.

„Sistemul de sănătate din România face un veritabil salt în timp, de la a funcţiona exclusiv pe hârtie, la digitalizare şi management medical smart. Numai în ultimele 12 luni am primit o infuzie de aproximativ 400 de milioane de euro, din PNRR, pentru proiecte de digitalizare. Sunt proiecte concrete care funcţionează şi îşi produc efectele”, a declarat Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, responsabil cu implementarea PNNR în Sănătate.

„Realizarea unor sisteme digitale integrate şi interoperabile este în sprijinul pacienţilor din România. Câştigăm timp, reducem erorile şi suntem interconectaţi într-o reţea europeană de sănătate. Am prezentat în cadrul şedinţei eHealth organizată de Comisia Europeană necesitatea unui organism de coordonare şi integrare a datelor din sănătate”, a subliniat secretarul de stat.

Peste 400 de milioane de euro sunt investite în digitalizarea sistemului de sănătate din România, prin PNRR şi fonduri europene, se subliniază în comunicat.

 

 

Ginecologia (1)