Consiliul Judeţean Cluj a încheiat contractul ce vizează proiectarea, asistenţa tehnică şi execuţia lucrărilor de extindere şi modernizare a Ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca. Durata de execuţie va fi de maximum 28 de luni, din care primele patru luni vor fi destinate proiectării, iar restul de 24 de luni, realizării efective a lucrărilor.


În cadrul viitoarei clădiri vor fi asigurate circuite complet separate, conform standardelor internaţionale, pe componentele de psihiatrie şi adictologie. În contextul în care activitatea medicală din cadrul clinicii necesită, înainte de orice, intimitate, spaţiul pe care medicii îl vor avea la dispoziţie pentru terapie va fi de trei ori mai mare comparativ cu cel actual. Imobilul va dispune inclusiv de o curte interioară amenajată la etajul unu, dar şi de spaţii adecvate în care se vor desfăşura activităţi de kinetoterapie, sportive sau artistice ce vor contribui la reechilibrarea emoţională a pacienţilor.

Finanţat din fonduri europene, proiectul prevede, în principal, extinderea suprafeţei clădirii existente cu peste 600 de mp, atât pe verticală, cât şi pe orizontală, respectiv prin adăugarea a încă două etaje. Noua construcţie va avea un regim de înălţime de S+P+3E, suprafaţa construită desfăşurată ajungând la nu mai puţin de 3.643 mp.

Parterul edificiului medical va găzdui compartimentul de spitalizare „de o zi”, cu o capacitate de 12 paturi, dar şi zona de recreaţie.

Tot la parter va fi amenajat spaţiul ambulator, pentru un acces cât mai facil al micilor pacienţi şi al aparţinătorilor. În această zonă vor fi acordate servicii medicale celor care nu necesită internare, fiind asigurată şi asistenţa premergătoare sau cea posterioară internării.

La primul etaj va funcţiona compartimentul cu spitalizare permanentă, ce va avea 30 de paturi, împărţit în nuclee de îngrijire în funcţie de vârstă. În acelaşi timp, la etajul doi va funcţiona compartimentul de toxicomani, cu o capacitate de 10 paturi.

Nu în ultimul rând, la cel de-al treilea etaj vor fi construite spaţii dedicate învăţământului: un amfiteatru, laboratoare pentru studenţi, precum şi o sală de şcolarizare a copiilor internaţi, respectiv o bibliotecă media.

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca tratează întreaga patologie psihiatrică, inclusiv dependenţa de droguri şi alte tipuri de adicţii, pentru copiii şi adolescenţii sub 18 ani proveniţi din întreaga Transilvanie, dar nu numai. Aceasta are şi rolul de coordonare metodologică în formarea medicilor specialişti şi primari din Ardeal, la nivel naţional existând doar trei asemenea centre.

„La finalizarea investiţiei, aceasta va fi, fără îndoială, cea mai mare şi mai modernă clinică de psihiatrie pediatrică din ţară. Va fi unică la nivel naţional din punct de vedere funcţional şi al facilităţilor de care va dispune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tise, citat într-un comunicat de presă.


Psihiatru (2)