Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani va face parte din reţeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie Iaşi (IRO), ca prestator de servicii medicale de screening primar prin mamografie digitală, în cadrul proiectului „ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân”.


Proiectul este desfăşurat de Institutului Regional de Oncologie Iaşi în parteneriat cu Fundaţia Enable, în 12 judeţe, printre care şi Vrancea, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani.

Programul se derulează până în 2023, având ca obiect principal informarea şi testarea femeilor cu vârsta cuprinsa între 50 - 69 de ani.

Pentru a face parte din proiect, spitalul îndeplineşte următoarele criterii de eligibilitate: dispune de un mamograf digital 3D cu toate autorizaţiile, certificările şi validările tehnice, atât pentru efectuarea mamografiilor, cât şi pentru unitatea de citire corespunzătoare; păstrează o evidenţă a rezultatelor mamografiei şi monitorizează numărul de femei trimise pentru evaluări suplimentare şi rezultatele acestor evaluări; are medici/tehnicieni radiologi cu competenţă de senologie imagistică; are registrator medical disponibil pentru programul de screening.

În cadrul proiectului pilot, spitalul va trece printr-un proces de certificare\validare, care va fi finalizat după participarea la două runde de screening, până la finele anului 2023, devenind astfel centru primar local de screening - unităţi de nivel I (servicii de screening primar prin mamografie digitală) .

Procesul de certificare\validare va fi reglementat de Ministerul Sănătăţii, pe baza criteriilor definite de „European guidelines for quality assurance în breast cancer screening and diagnosis”, se mai arată în postare.




Oncolog