Începutul Săptămânii Mondiale a Alăptării (1-7 august) a fost marcat printr-un eveniment deosebit la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti. Pe lângă sfaturile pe care mămicile le-au primit de la specialişti, soprana Andra Bivol Costea a interpretat două cântece de leagăn, în secţia de Obstetrică-Ginecologie a unităţii.


Acţiunea a avut loc cu sprijinul Asociaţiei SAMAS, organizaţie non-guvernamentală dedicată sănătăţii mamei şi sugarilor din România, se arată pe pagina de Facebook a SJU Piteşti.

Evenimente asemănătoare vor avea loc în perioada 1-7 august, în 5 maternităţi din ţară. Momentele artistice susţinute de soprane vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale Asociaţiei SAMAS. Evenimentele vor respecta toate condiţiile de siguranţă impuse de fiecare spital, siguranţa mamelor şi a nou-născuţilor fiind prioritară, se mai arată.

„Încurajăm mamele să alăpteze, instruim cadrele medicale, ca să sprijine activ alăptarea, şi comunicăm mesaje de normalizare a alăptării pentru societatea românească. În 2021, Săptămâna Alăptării este cu atât mai mult o ocazie pentru sărbătoare, deoarece noi, Asociaţia SAMAS, am  reuşit să implementăm cel mai util şi eficient program naţional pentru alăptarea în siguranţă a bebeluşilor născuţi de mame cu COVID-19: «SAMAS la Bine şi la Greu»”, a declarat Ana Măiţă, reprezentant al asociaţiei respective şi consilier pentru drepturile mamelor.

Nu întâmplător compoziţiile interpretate de artistele invitate, ca să celebreze Săptămâna Mondială a Alăptării, sunt cântece de leagăn. „Aceste cântece alimentează apropierea emoţională şi ajută la formarea asocierilor dintre muzică, pe de o parte, şi confort şi securitate, pe de altă parte”, a explicat psihologul Lavinia Bratu.

Familia care-i oferă mamei susţinerea, cadrele medicale care o ajută să alăpteze fără probleme şi comunitatea care acceptă şi încurajează alăptarea în toate contextele reale de viaţă sunt cei care creează împreună cu mama şi bebeluşul Simfonia Alăptării.

Soprana Andra Bivol Costea, laureată a multor concursuri naţionale şi internaţionale, este şi mamă şi o susţinătoare a alăptării, alăptându-şi copilul până la 2 ani şi jumătate.

Pe 6 august, la ora 18.00, un eveniment similar va avea loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti: Andreea Vlaicu, studentă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, va fi cea care va interpreta cântece de leagăn în cadrul Secţiei de Obstetrică Ginecologie a SJUP.

 

Pediatru