La solicitarea statului român, adresată Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, 50 de concentratoare de oxigen aflate în stocurile Poloniei şi 5.200 doze de anticorpi monoclonali din Italia au fost oferite României.


Dozele de anticorpi monoclonali fac parte din schema de tratament împotriva cazurilor severe de îmbolnăvire cu COVID-19, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). 

Ajutorul venit din partea Italiei, regiunea Lombardia, a ajuns în ţară cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Dozele au fost date autorităţilor abilitate din domeniu, pentru a fi mai apoi distribuite în unităţile spitaliceşti din ţară.

„Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane”, se arată în postare.

La activitatea de recepţie a dozelor de anticorpi monoclonali oferite de statul italian prin Mecanismul European de Protecţie Civilă României au participat ambasadorului Italiei la Bucureşti, Excelenţa Sa domnul  Alfredo Maria Durante Mangoni, şi ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

În cazul concentratoarelor de oxigen, Polonia este cea care a asigurat transportul lor. Concentratoarele au ajuns la Iaşi, urmând ca ISU Iaşi să facă recepţia echipamentelor, ca mai apoi să fie transportate la unitatea modulară din Leţcani.

În postările DSU, se aduc mulţumiri Comisiei Europene, Poloniei şi Italiei pentru „sprijinul acordat în combatarea efectelor generate de coronavirusul SARS-CoV-2”.

Sursă foto: Facebook Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă

 

ORL