Specialiştii medicali şi personalul administrativ din spitale cer salarii cu până la 45% mai mari decât cele oferite în prezent de companiile private de sănătate, arată rezultatele celui mai recent studiu efectuat de MEDIjobs - cea mai mare platformă de recrutare medicală din România.


Decalajele sunt majore între cerinţele specialiştilor medicali şi salariile oferite de angajatori, se arată într-un comunicat MEDIjobs.

„Potrivit datelor noastre, specialiştii şi profesioniştii din domeniul medical îşi doresc salarii considerabil mai ridicate pentru a reflecta nivelul lor de competenţă şi contribuţia în furnizarea serviciilor medicale de calitate”, se precizează.

Decalajele salariale se resimt mai acut la nivelul oraşelor mari ca Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Constanţa, Piteşti.

 

Ce aşteptări au asistenţii medicali

Discrepanţe semnificative se înregistrează în rândul asistenţilor medicali cu experienţă din Anestezie şi Terapie Intensivă, precum din şi Bloc Operator sau departamente de urgenţă, unde aşteptările salariale pornesc de la 7.000 lei şi pot ajunge chiar şi la 10.000 lei net. La momentul actual, companiile private din sănătate acordă salarii cu 35% mai mici pentru aceste poziţii.

Decalajul salarial cel mai mare este în domeniul radiologiei, unde asistenţii calificaţi cer cu 45% mai mult faţă de ofertele angajatorilor, se arată în document.

Cea mai afectată specialitate este, însă, Radiologia şi Imagistica Medicală, unde angajatorii oferă salarii cu 45% mai mici faţă de cerinţele asistenţilor medicali care se aşteaptă la venituri de până la 8.000 lei net.

Nici medicina de familie, medicina de laborator sau alte specialităţi de ambulatoriu nu au pachete salariale satisfăcătoare pentru asistenţii medicali. Aici decalajele salariale ajung la 33%, iar companiile medicale trebuie să scoată din buzunar cu cel puţin 1.000 lei mai mult pentru a mulţumi noii angajaţi.

Tot salarii cu 33% mai mari îşi doresc şi cei care lucrează pe posturi de biologi, biochimişti, chimişti sau chiar kinetoterapeuţi, ori cei care ocupă funcţii administrative, precum personal recepţie sau operatori call-center.

 

Şi medicii specialişti vor mai mult

Medicii sunt mai puţin afectaţi de aceste diferenţe salariale, fiind mai bine plătiţi de către angajatorii privaţi din sănătate, se arată în comunicat. Totuşi, conform studiului efectuat, politicile salariale nu sunt aliniate perfect cu piaţa muncii şi există şi în rândul doctorilor cerinţe salariale cu 10 - 15% mai mari decât ofertele venite din partea companiilor.

În câteva ramuri medicale, decalajul salarial este semnificativ: neurologie, psihiatrie, recuperare medicală şi medicină de familie. Aşteptările salariale sunt cu 33% mai mari faţă de ofertele angajatorilor.

În cazul medicilor specialişti salariile pot ajunge la 25.000 lei net pentru medicina de urgenţă şi ATI, iar pentru specialităţile clinice, salariile sunt cuprinse între 10.000 şi 16.000 lei net.

Rezultatele studiul se bazează pe datele înregistrate în platforma MEDIjobs, având o comunitate medicală de peste 88.000 de profesionişti din industria sănătăţii şi peste 2.400 de companii ce activează în sectorul privat de sănătate. Studiul a urmărit decalajele între cerinţele financiare din partea personalului medical şi salariile oferite de angajatori.

 

Despre MEDIjobs

MEDIjobs este în prezent cea mai mare platformă dedicată recrutării medicale în România. Este o platformă de tip marketplace care reprezintă locul de întâlnire al specialiştilor şi angajatorilor medicali din România. Platforma MEDIjobs desfăşoară operaţiuni în România şi SUA. În România, comunitatea MEDIjobs numără peste 88.000 de specialişti din domeniul medical şi peste 2.400 de companii.
 

 

 

Medic