La Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MEDFUTURE, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, a fost instalat, săptămâna trecută, spectrometrul de masă certificat pentru diagnostic (IVD) pentru screening neonatal extins.


Aparatul, în valoare de 380.000 euro, a fost achiziţionat în cadrul proiectului METABO MS, se arată pe pagina de Facebook a universităţii clujene.  

Au fost realizate şi primele 92 de probe test, se subliniază.

METABO MS are ca obiectiv facilitarea accesului echitabil la asistenţă medicală pentru grupurile vulnerabile, inclusiv populaţia romă, dar şi evaluarea incidenţei bolilor înnăscute de metabolism în grupul ţintă studiat.

Testele efectuate în perioada de implementare a proiectului (2023-2024) sunt oferite în mod gratuit nou-născuţilor din grupul ţintă al proiectului şi vizează extinderea numărului de tulburări metabolice înnăscute care se pot depista la naştere şi ce ar putea influenţa definitiv evoluţia copilului dacă nu se intervine în timp util, se mai arată în postare.

METABO MS este finanţat prin programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european” - Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, cu suport financiar prin Granturile SEE şi Norvegiene finanţate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia şi de Ministerul Sănătăţii din România.





Ginecologia (1)