Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Cancerului Ovarian, 8 mai, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” lansează campania #SperanţăDeViaţă. Aceasta campanie propune o  nouă abordare în discuţia despre cancerul ovarian, respectiv eliminarea temerii de a merge la un control de specialitate.

„În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înţeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ţinut sub control”, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Rată de supravieţuire de până la 93% pentru cazurile de cancer ovarian depistate timpuriu

Testul Papanicolau nu poate depista cancerul ovarian, iar simptomele acestei maladii pot fi uşor confundate cu simptome generate de alte afecţiuni. De aceea, medicii specialişti recomandă femeilor să păstreze o legătură constantă cu medicul de familie şi să raporteze orice simptome supărătoare.

„Deşi nu există simptome specifice cancerului ovarian, depistarea bolilor ginecologice grave, inclusiv a cancerului ovarian, în stadii incipiente este posibilă pentru toate femeile din România. Este necesar ca femeile să facă doar două lucruri: să meargă la medic constant, pentru analize de rutină sau de câte ori observă că apar modificări neobişnuite - sângerări inter-menstruale, fluctuaţii ale greutăţii fără să schimbe semnificativ dieta, balonare persistentă sau durere în zona pelvină sau abdominală”, a explicat prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca
Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca

Depistat la din timp, rata de supravieţuire a pacientelor cu cancer ovarian poate ajunge până la 90%, conform Societăţii Americane de Cancer.

Posibile semne ale apariţiei cancerului ovarian

Prof. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, obstetrică-ginecologie, atenţionează că nu există simptome specifice cancerului ovarian, ci semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice. Atunci când acestea apar, este recomandată vizita la medicul ginecolog:

  • Balonare persistentă: creşterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile;
  • Probleme de alimentaţie – senzaţia de saturaţie după o cantitate mică de mâncare;
  • Durere – în zonele pelvine sau abdominale;
  • Simptome urinare – urgenţa sau frecvenţa senzaţiei de urinare;
  • Sângerări anormale;
  • Oboseală extremă;
  • Scădere sau creştere inexplicabilăîn greutate;
  • Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei

Pe 8 mai 2013 a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Ovarian. În prezent, peste 100 de organizaţii de pacienţi din 28 de ţări informează publicul larg asupra acestei maladii în fiecare an, pe 8 mai.