Programul naţional de tratament pentru SHU Atipic, implementat la Spitalul Clinic CF Timişoara, are ca scop atât asigurarea accesului rapid la investigaţii genetice şi teste pentru identificarea corectă a pacienţilor cu SHU Atipic, cât şi furnizarea tratamentelor inovatoare. Coordonatorul programului este conf. dr. Alexandru Caraba, medic primar reumatolog.


Sindromul Hemolitic Uremic Atipic (SHU Atipic) este o afecţiune rară, care afectează în principal rinichii, însă, poate avea consecinţe extrem de grave asupra întregului organism. SHU Atipic se distinge de forma clasică a sindromului hemolitic uremic prin faptul că nu este declanşat de o infecţie cu Escherichia coli, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timişoara.

Sindromul hemolitic uremic atipic are la bază mutaţii genetice prezente de la naştere. Este o afecţiune caracterizată de distrugerea hematiilor şi a trombocitelor, afectarea vaselor de sânge cu formarea de cheaguri şi afectarea rinichilor cu insuficienţă renală acută.

 „La baza acestei afecţiuni stau disfuncţii ale sistemului complementului, care pot duce la o activare necontrolată a acestuia, provocând deteriorarea organelor, în special a rinichilor. Programul naţional de tratament pentru SHU Atipic, implementat la Spitalul Clinic CF Timişoara, are ca scop atât asigurarea accesului rapid la investigaţii genetice şi teste pentru identificarea corectă a pacienţilor cu SHU Atipic, cât şi furnizarea tratamentelor inovatoare pentru a preveni activarea necontrolată a sistemului imunitar şi pentru a proteja organele vitale”, a declarat conf. dr. Stela Iurciuc, managerul unităţii medicale.

O colaborare interdisciplinară pentru un diagnostic rapid este extrem de importantă pentru a identifica simptomele şi pentru a începe tratamentul cât mai curând. Peste 60% dintre pacienţii cu SHU Atipic au nevoie de asistenţă medicală specializată încă de la primul consult medical, 54% dintre pacienţi ajungând direct la terapie intensivă.

„Acest program de tratament (...) este al doilea  pe care îl implementăm în Spitalul Clinic CF Timişoara, după cel de Spinraza. Ne dorim să oferim pacienţilor acces la cele mai bune resurse şi tratamente disponibile, contribuind astfel la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora. Acest program arată importanţa pe care o acordăm îngrijirii pacienţilor cu boli rare”, a precizat conf. dr. Stela Iurciuc.

Se urmăreşte şi oferirea unui sistem integrat de monitorizare şi suport pentru pacienţi, care include evaluări periodice şi ajustarea tratamentelor în funcţie de evoluţia bolii, precum şi educarea pacienţilor şi a familiilor acestora în legătură cu boala, cu tratamentele disponibile şi gestionarea pe termen lung a afecţiunii.

 

 

Oncolog