Agenţia americană a medicamentului (FDA) anunţă că a autorizat pentru prima dată un medicament pentru tratamentul depresiei postpartum- o afecţiune care afectează multe femei după naştere.


Zurzuvae, produs de laboratoarele Sage Therapeutics, este „primul medicament oral indicat pentru tratamentul depresiei postpartum la adulţi”, au declarat reprezentanţii FDA într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres.

Depresia postpartum este „o situaţie gravă şi potenţial fatală, în timpul căreia femeile simt tristeţe, un sentiment de vinovăţie, de inutilitate”, a declarat Tiffany Farchione, şefa departamentului de psihiatrie din cadrul FDA.

În fiecare an, aproximativ o jumătate de milion de femei din SUA suferă de depresie postpartum.

„A avea acces la un medicament pe cale orală va fi o opţiune benefică pentru multe dintre aceste femei ce se confruntă cu sentimente extreme care, uneori, pun viaţa în pericol”, a subliniat Tiffany Farchione în comunicat.

Potrivit a două studii citate de FDA, pacientele care au primit Zurzuvae „au prezentat îmbunătăţiri semnificative ale simptomelor decât cele din grupul placebo”.

Se recomandă administrarea unui comprimat de 50 mg în fiecare seară, timp de 14 zile.

În prezent, aproximativ una din opt femei care au născut prezintă simptome de depresie postpartum şi, dintre acestea, doar un sfert primesc tratament, subliniază Asima Ahmad, manager medical al companiei Carrot Fertility.

Deşi există o serie de medicamente care tratează depresia, zuranolona (ingredientul activ), studiat ca tratament pentru depresia postpartum, are „o eficacitate mai rapidă şi o perioadă de tratament mai scurtă decât alte medicamente deja disponibile”, afirmă specialista.

Zurzuvae poate începe să-şi facă efectul după doar trei zile de tratament, a subliniat ea.





Ginecologia (1)