Studenţii de la Medicină au inventat două tipuri de viziere pentru pentru protecţia împotriva coronavirusului, pe care le pun la dispoziţia spitalelor şi institutelor afiliate Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Primul tip de vizieră a fost făcut de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) împreună cu echipa viziere.ro, un consorţiu de organizaţii de tineri inventatori români de la Nod Makerspace, Clarkvision şi THE PLOT. Este vorba de viziere de protecţie confecţionate din plastic PET.

„Ca studenţi la Medicină, este de datoria noastră să fim parte şi să susţinem iniţiativele care pot sprijini eforturile naţionale împotriva COVID-19. Vizierele PET sau ochelarii printaţi 3D sunt cel mai bun exemplu de mobilizare a tineretului pentru o soluţie rapidă şi concretă de protecţie a pacienţilor şi personalului medical. Încurajăm societatea civilă să susţină această iniţiativă non-profit. Şi voluntarii SSMB vor lucra alături de echipa de producţie pentru a se asigura că un număr cât mai mare de profesionişti beneficiază de viziere&quot”, a declarat preşedintele SSMB Rareş-Bogdan Băloi, student la Medicină în cadrul UMF „Carol Davila”.

Reprezentanţii echipei viziere.ro spun că au primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 de viziere de la cadre medicale, ambulanţieri, farmacişti, personal DSU şi jandarmi.

„Am prototipat o vizieră de protecţie a feţei pentru medici, a cărei durată de fabricare este foarte mică şi care este realizată din materiale care sunt mai uşor de procurat. Ştim că produsul există şi nu ne dorim să îl reinventăm, ci să ne adresăm unei nevoi. Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită şi disponibilă în măsura posibilităţilor de producţie”, susţine Vlad Măcelaru, iniţiator şi reprezentant al echipei viziere.ro

O a doua iniţiativă privind protecţia personalului medical este cea a Asociaţiei Medicale Române de Biomodelare 3D care pune la dispoziţie echipamente ce constau în viziere şi ochelari de protecţie împotriva infectării cu COVID-19.

Echipamentele sunt realizate prin tehnologia printării 3D şi conţin materiale plastice de diverse tipuri (PTEG, PLA, ABS Medical, etc). Potrivit producătorului, chiar dacă nu sunt încă omologate, aceste echipamente pot susţine, în proporţie de 100%, aceleaşi funcţii de protecţie deţinute de către vizierele şi ochelarii clasici.

„Consider că prin printarea 3D a acestor echipamente putem să venim atât în sprijinul personalului medical, cât şi al pacienţilor, în cazul în care stocul echipamentelor omologate de către Ministerul Sănătăţii se va epuiza”, a spus dr. Eduard Liciu, preşedintele AMRB3D, doctorand anul III în cadrul UMFCD.

Procedura de producţie 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecţie durează aproximativ 60 de minute şi implică, practic, printarea suportului, decuparea filmului PVC şi montarea acestuia pe suport.

„În prezent, sectorul medical trece prin momente foarte dificile. Odată cu creşterea numărului de persoane infectate, este posibil să se ajungă în unele spitale la epuizarea stocurilor de echipamente de protecţie din dotare. Tocmai de aceea consider că această iniţiativă este foarte bună şi s-ar putea ca aceste echipamente, deşi nu sunt omologate, să fie foarte utile în acel moment. Este foarte important să asigurăm protecţia personalului medical pentru a asigura implicit tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi pentru a putea lupta eficient cu acest virus. Invit spitalele şi institutele afiliate UMFCD Bucureşti să ne scrie la adresa de email echipamente.protectie@umfcd.ro dacă îşi vor epuiza stocurile şi vor avea nevoie de astfel de echipamente. Acestea vor fi furnizate în regim gratuit în limita stocurilor disponibile” a declarat, rectorul UMF Carol Davila, Prof.Dr. Viorel Jinga.