Cu ocazia Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului (25-31 mai) au fost făcute publice rezultatele unui studiu realizat de Ipsos, la solicitarea şi cu finanţarea companiei MSD, în opt state UE, inclusiv România. Cercetarea arată că 73% din părinţii români sunt conştienţi că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariţia anumitor tipuri de cancer.


Cercetarea Ipsos, efectuată pe un eşantion format din peste 7.000 de părinţi, în perioada martie - aprilie 2022, a vizat măsurarea percepţiilor, atitudinilor şi comportamentelor părinţilor din opt ţări europene cu privire la vaccinarea anti-HPV şi alte vaccinări pediatrice de rutină, în contextul post-pandemic, se arată într-un comunicat.

Rezultatele cercetării în rândul părinţilor români indică o creştere a  interesului acestora faţă de tematica infecţiilor cu HPV în condiţiile în care România înregistrează cea mai mare incidenţă şi cea mai mare rată a mortalităţii prin cancerul de col uterin la nivelul Uniunii Europene: incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalităţii, de peste 4 ori mai mare.

Rezultatele cercetării sugerează că 77% din părinţii din România au auzit de HPV, iar 73% ştiu că vaccinarea anti-HPV ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Aceste date reflectă un nivel mai ridicat de conştientizare cu privire la HPV al părinţilor români, comparativ cu media înregistrată în rândul statelor participante la studiu: 73% din părinţii din mai multe state europene au auzit de HPV şi doar 58% din totalul respondenţilor au cunoştinţe legate de prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare.

În privinţa cunoştinţelor părinţilor români, referitoare la relaţia de cauzalitate dintre infecţia cu HPV şi apariţia anumitor tipuri de cancer, 4 din 5 părinţi români afirmă că le este cunoscută această informaţie (83%). Mai mult, 75% din părinţi declară că sunt conştienţi că infecţia cu HPV poate fi cauza apariţiei mai multor forme de cancer, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor.

Cercetarea a examinat şi percepţia subiecţilor cu privire la tipurile de cancer care pot fi prevenite prin intermediul vaccinării, iar în acest sens 48% din părinţii români au menţionat posibilitatea de prevenire prin vaccinare a cancerului de col uterin. Procente mai mici conştientizează rolul vaccinării anti-HPV în prevenirea altor cancere genitale, precum cel vulvar (6%) sau vaginal (16% ).

La capitolul percepţie faţă de prevenţia prin vaccinare a infecţiei cu HPV, 91% din părinţii români consideră că prevenţia este cea mai eficientă formă de a-şi proteja copiii împotriva infecţiei cu HPV, iar 84% consideră că infecţia cu HPV poate fi prevenită atât în cazul fetelor, cât şi al băieţilor. Dintre respondenţii români, 23% au declarat că şi-au vaccinat deja copiii împotriva infecţiei cu HPV, iar 32% - că urmează să o facă. 

„Rezultatele cercetării în rândul părinţilor români indică o creştere a  interesului acestora faţă de tematica infecţiilor cu HPV şi pot fi interpretate ca o consecinţă pozitivă a numeroaselor discuţii care au avut loc în spaţiul public pe această temă în ultimii doi ani şi a angajamentului din partea autorităţilor de a consolida programul de vaccinare anti-HPV”, a spus Kostas Papagiannis, Managing Director MSD România. „Este încurajator să observăm îmbunătăţirea percepţiilor şi a nivelului de cunoştinţe cu privire la infecţia cu HPV şi vaccinarea împotriva HPV – astfel, putem trece către consolidarea comportamentelor pozitive legate de prevenţia prin vaccinare. Vom continua să susţinem Programul de Vaccinare anti-HPV şi să colaborăm cu autorităţile de sănătate publică”.

Studiul a relevat şi informaţii importante cu privire la modul în care pandemia de COVID-19 a afectat percepţia şi atitudinile părinţilor cu privire la vaccinarea copiilor, Astfel, 91% din părinţii români se declară mai dispuşi să întrebe din proprie iniţiativă doctorul despre vaccinurile ce le pot proteja copiii şi acordă o mai mare importanţă vaccinării copilului.

Totodată, 85% spun că se simt mai informaţi cu privire la vaccinarea copilului ca urmare a pandemiei şi 87% sunt mai dispuşi, după pandemie, să îşi vaccineaze copilul pentru alte afecţiuni decât COVID-19.

Datele studiului consolidate la nivelul tuturor statelor participante arată că mai mult de un sfert (27%) dintre părinţii chestionaţi nu sunt conştienţi de pericolul HPV, în ciuda faptului că majoritatea populaţiei active sexual va fi infectată cu o formă de HPV la un moment dat, pe parcursul vieţii. 

În ceea ce priveşte legătura de cauzalitate dintre HPV şi cancer, 79% din părinţii care ştiau de HPV s-au declarat conştienţi de faptul că HPV poate provoca şi anumite tipuri de cancer. Procentul celor care ştiau că HPV poate determina apariţia unor forme de cancer atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor este însă cu mult mai mic – doar 33%. Referitor la conştientizarea cu privire la prevenirea anumitor tipuri de cancer prin vaccinare, 42% din totalul părinţilor intervievaţi au declarat că nu cunosc acest aspect.

Referitor la vaccinările pediatrice, peste 63% din părinţii chestionaţi în cadrul studiului spun că este important să-şi vaccineze copilul pentru a-l proteja de diverse afecţiuni, altele decât COVID-19. În plus, 2 din 3 părinţi spun că este mai probabil să asigure vaccinarea copilului lor pentru alte afecţiuni decât COVID-19, ca urmare a pandemiei.

 



Ginecologia (1)