Grupul farmaceutic american Eli Lilly a publicat rezultatele unui nou studiu clinic care confirmă că medicamentul său tirzepatidă, aprobat în Statele Unite doar împotriva diabetului, ajută la pierderea în greutate.


Aceste rezultate deschid drumul spre o posibilă autorizare în viitorul apropiat a acestui medicament de către Agenţia americană a medicamentului (FDA) pentru persoanele care suferă de obezitate, informează AFP şi Agerpres.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 900 de participanţi supraponderali sau obezi şi diagnosticaţi cu diabet de tip 2 (tipul cel mai des întâlnit). Medicamentul este administrat doar o dată pe săptămână sub forma unei injecţii.

Persoanele care au primit cea mai mare doză au slăbit în medie 15,6 kilograme (reducere a masei corporale cu 15,7%) într-o perioadă de aproximativ un an şi jumătate (72 de săptămâni).

Efectele secundare au fost în general probleme de natură gastrointestinală (greaţă, diaree, vărsături).

Graţie acestor rezultate, Eli Lilly intenţionează să finalizeze cererea sa privind autorizarea medicamentului pentru pacienţii obezi şi supraponderali „în săptămânile următoare” şi se aşteaptă la o decizie de reglementare până la sfârşitul anului 2023.

Un prim studiu clinic, ale cărui rezultate au fost publicate într-o revistă ştiinţifică în iunie 2021 şi care le vizau pe persoanele obeze şi supraponderale dar care nu sufereau de diabet, a demonstrat o scădere în greutate şi mai importantă, de ordinul a 21%.

Tirzepatida imită efectul unui hormon gastrointestinal (GLP-1) care activează receptorii din creier ce joacă un rol în regularizarea apetitului.

Medicamentul este comercializat sub numele de Mounjaro pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2, după o autorizare emisă de FDA în mai 2022.

 

 


Alergologia