Un studiu publicat în British Medical Journal arată că aproape o treime dintre pacienţii internaţi cu COVID-19 au fost spitalizaţi din nou şi au avut nevoie de tratamente suplimentare, într-un interval de patru luni de la externare. În această perioadă, unul din opt pacienţi şi-a pierdut viaţa.


În decurs de 4 luni, 29,4% din pacienţii cu COVID-19 au fost internaţi din nou în spitale, pentru tratamente suplimentare, iar 12,3% au murit - rate mult mai mari faţă de cele ale unui grup de control, arată The Guardian, preluat de Biziday.ro.

Simptome inexplicabile, care persistă mai mult de 4 luni, sunt adesea descrise drept „COVID-ul lung” sau „sindromul post-COVID” - iar doctorii încearcă, în continuare, să depisteze tiparele după care acţionează boala pe termen lung şi modul în care asta afectează diversele organe.

Deşi afecţiunile preexistente - boli de inimă, respiratorii, diabet - înseamnă un risc sporit de a dezvolta o formă mai gravă de COVID-19, şi boala în sine ar putea provoca astfel de probleme medicale, spun cercetătorii.

S-a constatat că rata disfuncţiilor care afectau mai multe organe a fost mai crescută la pacienţii COVID-19 sub 70 de ani.

 „Diagnosticul, tratamentul şi prevenirea sindromului post-COVID necesită o abordare integrată, mai degrabă decât una centrată pe boală sau pe un organ anume, şi e nevoie de cercetări urgente pentru a se stabili factorii de risc”, au spus autorii studiului.

În cadrul cercetării, University College London, Universitatea din Leicester şi  Biroul pentru Statistici Naţionale (ONS) au analizat dosarele medicale ale aproape 48.000 de persoane spitalizate cu COVID-19 (din care 4.745 au ajuns la ATI) şi externate până la sfârşitul lui august 2020. Dosarele au fost comparate cu cele ale unui grup de control din populaţia generală. S-au urmărit rata de re-spitalizare, de deces şi diagnosticele pentru o serie de boli respiratorii, cardiace, renale, hepatice şi metabolice.

Cercetătorii arată necesitatea monitorizării post-COVID a pacienţilor, pentru a se detecta la timp disfuncţiile unor organe.


Oncolog