Copiii cu astm bronşic prezintă un risc „semnificativ crescut” de a fi diagnosticaţi cu anxietate, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Queensland (UQ) din Australia. Studiul a fost publicat în revista Pediatric Allergy and Immunology.


Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul UQ au analizat 9.369 de rapoarte, folosind date strânse pe parcursul a aproape 20 de ani în cadrul Longitudinal Study of Australian Children, privind sănătatea şi bunăstarea a 10.000 de copii monitorizaţi începând din 2004, informează Xinhua şi Agerpres.

Copiii de patru ani cu astm bronşic au fost mai predispuşi să dezvolte anxietate între şase şi 15 ani, în comparaţie cu cei care nu sufereau de astm, a dezvăluit autorul principal al studiului, dr Diana Garcia Sanchez.

„De asemenea, am descoperit că, în adolescenţă, fetele cu astm bronşic au experimentat mai multă anxietate comparativ cu băieţii”, a mai spus Sanchez.

Descoperirile mai sugerează că medicamentele utilizate în tratamentul astmului bronşic nu sunt responsabile pentru riscul semnificativ crescut de a dezvolta anxietate. „Copiii care nu luau medicamente pentru astm bronşic aveau un risc cu 9% mai mare de a dezvolta anxietate decât cei care luau medicamente”, a precizat Sanchez.

Şi alţi factori ar putea explica legătura dintre astm şi anxietate, iar profesioniştii din domeniul sanitar şi părinţii ar trebui să monitorizeze în mod regulat sănătatea mintală a copiilor şi să ofere sprijin psihologic acolo unde este cazul, a recomandat cercetătoarea.

„Acest lucru poate ajuta la identificarea celor care sunt mai expuşi riscului de a dezvolta anxietate mai devreme şi la îmbunătăţirea gestionării acestei afecţiuni”, a subliniat ea.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), astmul este cea mai frecventă boală cronică în rândul copiilor.




Pediatru