Anumite alimente ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale, arată rezultatele unor studii recente.
În cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, dar şi de alte produse pe care mulţi le consideră sănătoase, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral, informează dpa şi Agerpres.
Cotidianul The Guardian consemnează că Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenţi la Amsterdam că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.
„S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială”, a spus ea.
Mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele cumpărate din magazine, precum sandvişurile, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food.
Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.
Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.
Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a arătat că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală. O creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.