Știri

Două studii arată că alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare

Anumite alimente ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale, arată rezultatele unor studii recente.
31 August 2023
Știri
31 August 2023

Două studii arată că alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cardiovasculare

Anumite alimente ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale, arată rezultatele unor studii recente.


În cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, dar şi de alte produse pe care mulţi le consideră sănătoase, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral, informează dpa şi Agerpres.

Cotidianul The Guardian consemnează că Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenţi la Amsterdam că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.

„S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială”, a spus ea.

Mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele cumpărate din magazine, precum sandvişurile, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food.

Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.

Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a arătat că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală. O creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.

 



Alergologia

rezultate studiialimente ultraprocesaterisc crescutboli cardiovasculare
Te-ar mai putea interesa
Știri

INSP derulează o campanie pentru prevenţia bolilor cardiovasculare

În luna decembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică derulează o campanie de informare, educare şi conştientizare cu privire la factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. ...

Comunicate de presă

Chirurgi şi anestezişti de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara se specializează în Germania

În perioada 20 ianuarie – 23 februarie 2024, prima echipă alcătuită din şase medici, chirurgi şi anestezişti, din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, va beneficia de expertiza prof. univ. dr. Eugen Săndică, coordonato...

Comunicate de presă

MS finanţează achiziţia unui angiograf monoplan la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara

Ministerul Sănătăţii anunţă o investiţie de 6,5 milioane lei pentru achiziţionarea unui angiograf monoplan destinat Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara....