Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, a declarat că 36% dintre medicii români sunt în stare de burnout de nivel ridicat şi foarte ridicat. Reprezentanţii CMR au prezentat rezultatele primului studiu naţional realizat pentru evaluarea riscului de burnout în rândul medicilor din România.


Studiul mai cuprinde o analiză a intenţiei de migraţie şi o evaluare a modului în care medicii percep o posibilitate reală de a fi angrenaţi într-o procedură de cercetare sau într-un proces de malpraxis, arată reprezentanţii CMR.

„Sindromul de burnout este o problemă destul de răspândită în România în medicină şi nu numai în România. Volumul de muncă foarte mare, sarcini multe, presiunea timpului, încărcătură emoţională şi decizii dificile care trebuie luate imediat. (...) Burnout are o consecinţă directă asupra actului medical. (...) 36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat. Ridicat 32% şi foarte ridicat 4%, 58% acuză epuizare fizică. (...) 47% din tinerii medici au burnout la nivel înalt şi foarte înalt”, a spus Daniel Coriu, citat de Agerpres. La conferinţa de presă au mai participat membrii echipei de cercetare -  conf. univ. dr. Nicolae-Adrian Dan, dr. Radu-Mihai Dumitrescu, MD, PhD şi lect. univ. dr. Corina Ilinca.

Potrivit preşedintelui CMR, specialităţile cu cel mai mare risc sunt ATI, medicina de urgenţă, oncologia şi hemato-oncologia, pediatrie, chirurgie.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu a adăugat că România are 55.622 de medici, ceea ce ar însemna o medie de 2,9 medici la mia de locuitori, apropiată de media europeană. Dintre aceştia, 68% au între 28 şi 55 de ani. În ceea ce priveşte medicina de familie, peste 50% dintre medici au depăşit 60 de ani.

La capitolul poliţe de malpraxis, 87% dintre medici consideră că acestea nu îşi ating obiectivele.





Psihiatru (2)