În cursul zilei de 17 ianuarie a avut loc, la sediul CNAS, o primă întâlnire între reprezentanţi ai instituţiei şi ai medicilor de familie şi din ambulatoriul clinic. Medicii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de prevederile proiectelor de modificare a Contractului-cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia , publicate săptămâna trecută în transparenţă decizională.


La discuţii au participat, din partea CNAS, preşedintele Valeria Herdea, împreună cu echipa de conducere a instituţiei. Din partea medicilor de familie şi din ambulatoriul de specialitate au fost desemnaţi reprezentanţi pentru a-şi prezenta poziţia, se arată într-un comunicat. 

Faţă de cele expuse de reprezentanţii medicilor, preşedintele CNAS a precizat că se vor depune diligenţe pentru identificarea de soluţii prin negocierile şi consultările ce vor avea loc în data de 18 ianuarie 2024, al căror desfăşurător a fost anunţat deja public. Totodată, Valeria Herdea a afirmat că CNAS este deschisă la propuneri concrete de rezolvare a problemelor expuse, precizând că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al respectivelor propuneri.

„Cred cu toată convingerea că numai prin dialog între toate părţile implicate în sistemul de sănătate din România – CNAS, Ministerul Sănătăţii, parteneri instituţionali, alte instituţii publice, furnizori de servicii medicale, reprezentanţi ai pacienţilor – putem găsi soluţii la problemele acestui sistem atât de complex. Am găsit la CNAS o situaţie complicată, puternic grevată de mişcări de protest în mai multe oraşe din România şi cu perspectiva iminentă a blocării activităţii din medicina primară şi de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie. Sunt convinsă că putem aborda cu bună credinţă şi înţelepciune toate provocările. Vom continua calea dialogului pentru asigura stabilitate şi echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul pacienţilor din România la îngrijiri medicale”, a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS.






Alergologia