Specialiştii diviziei de cercetare MedLife anunţă rezultatele finale aferente celei de-a treia etape, din cadrul studiului care evaluează răspunsul imun al organismului în urma vaccinării COVID-19, la 6 luni de la administrarea rapelului. Cercetarea confirmă faptul că răspunsul imun post-vaccinare variază în funcţie de mai multe criterii – vârstă, gen, boli cronice asociate -, ceea ce justifică abordarea diferenţiată a schemei de vaccinare şi administrarea cu prioritate a celei de-a treia doze de vaccin categoriilor cu factori de risc identificaţi.


Studiul arată că, deşi titrul de anticorpi scade în intervalul de 6 luni de la administrarea rapelului, 3 din 4 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi anti-S peste 80 AU/ml, ceea ce sugerează o anumită protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 în cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat.

De altfel, procentul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în primele 6 luni de la vaccinare este de sub 2% din eşantionul total, cele mai multe fiind persoane cu vârsta peste 40 de ani, care la 8-15 zile de la rapel nu depăşeau valori ale titrului de anticorpi mai mari de 300 AU/ml, se precizează în comunicat.

Datele analizate de specialişti indică faptul că femeile înregistrează un nivel mai mare de anticorpi anti-S la 6 luni post-rapel într-o pondere mai ridicată faţă de bărbaţi (85% femei vs. 69% bărbaţi). Ponderea ridicată în cazul femeilor se păstrează chiar şi odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce pentru barbaţi vârsta reprezintă un factor de risc.

Astfel, puţin peste 50% din bărbaţii peste 50 ani mai prezintă un titru protectiv de anticorpi anti-S şi la 6 luni de la rapel, în timp ce  în rândul femeilor din aceeaşi grupă de vârstă procentul celor cu un titru protectiv de anticorpi anti-S este de peste 80%.

Studiul MedLife mai arată că cei care au trecut anterior prin boală şi s-au vaccinat au un nivel de anticopi anti-S mai mare. Astfel, 94% din participanţii la studiu cu istoric COVID-19 au titru de anticorpi anti-S mai mare sau egal cu 80AU/ml şi la 6 luni de la administrarea vaccinului vs. 72% procent înregistrat în rândul persoanelor care nu au trecut prin boală.

În privinţa comorbidităţilor, medicii atrag atenţia că prezenţa acestora interferează cu nivelul de anticorpi anti-S, valorile titrului de anticorpi după administrarea vaccinului în cazul pacienţilor cu boli cronice fiind de 2-3 mai mici comparativ cu media calculată la nivelul întregii populaţii. Cercetarea arată că doar jumătate dintre cei care suferă de cel puţin două afecţiuni cronice au în continuare un nivel de anticorpi anti-S care sugerează protecţie în faţa formelor grave de COVID-19, în timp ce 8 din 10 persoane fără afecţiuni cronice prezintă şi la 6 luni de la rapel un titru de anticorpi comparabil. Cei mai vulnerabili sunt pacienţii cu vârste peste 50 de ani, care suferă de diabet, obezitate, boli oncologice, afecţiuni cardiovasculare sau pulmonare.

Persoanele peste 50 de ani, îndeosebi bărbaţi, care suferă de diabet, obezitate, afecţiuni oncologice, cardiovasculare sau pulmonare ar trebui să aibă prioritate pentru administrarea celei de a treia doze de vaccin, se subliniază în comunicat.


Oncolog