Măştile chirurgicale opresc peste 90% dintre particulele emise în timpul vorbirii, potrivit unui studiu comparativ a 14 tipuri de măşti. Cercetarea a ajuns la concluzia că bandanele şi fularele din polar au eficienţa cea mai redusă, informează AFP, citată de Agerpres.


În cadrul acestui experiment publicat în revista Science Advances, în 7 august, cercetătorii de la universitatea americană Duke au pus mai mulţi participanţi purtând mască să vorbească într-o cutie obscură către o rază laser, în timp ce secvenţa era înregistrată cu o cameră video. Oamenii au repetat mesajul „Stay healthy, people!” („Aveţi grijă de voi!”). Numărul picăturilor de salivă şi al stropilor care au traversat raza laser a fost analizat cu ajutorul computerului.

Fără a fi vreo surpriză, măştile destinate personalului medical N95 (după norma americană, echivalentul a FFP2 în Europa) sunt cele mai eficiente, reducând transmiterea particulelor cu peste 99,9%, prin comparaţie cu o persoană care vorbeşte fără mască.

Urmează măştile medicale cu trei straturi, care reduc cu peste 90%, iar apoi măştile din polipropilenă şi bumbac/polipropilenă.

Pentru măştile din bumbac confecţionate manual, reducerea oscilează între 70% şi 90%, în funcţie de numărul de straturi şi de modalitatea de plisare.

Bandanele reţin particulele în proporţie de 50%.

Dintre cele 14 măşti testate, cea mai ineficientă s-a dovedit a fi un fular fin din polar, asemănător cu cel pe care îl utilizează alergătorii: ţesătura de acest tip a sporit, de fapt, numărul de particule expulzate, probabil pentru că materialul desparte picăturile mari în stropi mai mici.

Măştile medicale profesionale N95 echipate cu o valvă rotundă s-au dovedit mult mai ineficiente decât N95-urile fără valvă şi comparabile cu măştile din bumbac, întrucât valva ajută, în special, la evacuarea aerului expirat; autorităţile şi experţii nu recomandă însă utilizarea acestora, întrucât, deşi protejează purtătorul, ele propagă mult mai uşor aerul contaminat expirat de o persoană.