Jumătate din banii cheltuiţi la nivel mondial pentru achiziţionarea de apă îmbuteliată, ale cărei vânzări au explodat în ultimele decenii, ar fi suficienţi pentru a asigura un acces universal la apă potabilă, arată un studiu ONU.


Oprirea consumului de apă îmbuteliată ar reduce, de asemenea, poluarea cu plastic, adaugă raportul citat de AFP şi Agerpres. Alegerile consumatorilor rămân influenţate de prejudicii persistente, subliniază autorii studiului.

„Percepţia este că apa îmbuteliată este opţiunea mai sănătoasă”, a declarat Zeineb Bouhlel, autoarea principală a studiului. „Dar noi am demonstrat că nu este neapărat cazul şi că oamenii plătesc mult mai mult pentru apă îmbuteliată -  de la 150 la 1.000 de ori mai mult decât pentru un litru de apă de la robinet”, a adăugat cercetătoarea de la Institutul pentru Apă, Mediu şi Sănătate din cadrul Universităţii Naţiunilor Unite, cu sediul în Hamilton, Canada.

Poluanţi au fost găsiţi în sute de mărci de apa îmbuteliată în peste 40 de ţări, depăşind adesea standardele locale sau globale, explică raportul. Acesta avertizează, de asemenea, asupra lipsei de reglementare care să încadreze industria apei îmbuteliate şi subliniază incapacitatea guvernelor de a ţine pasul cu expansiunea galopantă a acestui sector.

Două miliarde de oameni încă nu au acces la apă potabilă de calitate. S-au facut totuşi unele progrese. În 2020, 74% din populaţia lumii avea acces la apă potabilă de la robinet, faţă de 62% cu 20 de ani în urmă, arată studiul. O situaţie care e departe de obiectivul Naţiunilor Unite, de a face apa potabilă accesibilă tuturor.

Autorii raportului au cerut o mai mare transparenţă şi stabilirea unor măsuri juridice care să le impună companiilor să declare public cantităţile de apă recoltate şi să evalueze consecinţele activităţilor lor asupra mediului.

În ultimul deceniu, vânzările globale de apa îmbuteliată au crescut cu 73%, la aproape 270 de miliarde de dolari şi 350 de miliarde de litri, se arată în raport.

Oncolog