În urma unei cercetări ANSES (Agenţia Naţională de Securitate Sanitară din Franţa), s-a constatat că o bună parte din potabilă este contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis de câţiva ani. Acesta e un semn al persistenţei în mediu a urmelor de pesticide, la mult timp după încetarea utilizării acestora.


Reprezentanţii ANSES au studiat probe de apă din toată ţara, pentru depistarea a 157 de pesticide şi metaboliţii acestora, informează AFP şi Agerpres.

„Din cei 157 de compuşi căutaţi, 89 au fost cuantificaţi cel puţin o dată în apa brută şi 77 în apa tratată”, a precizat ANSES.

Un caz a atras în mod special atenţia experţilor: metabolitul clorotalonilului R471811 - cel mai frecvent descoperit, „în mai mult de una din două probe” - care conduce la depăşirea limitei de calitate a apei în mai mult de una din trei probe.

Metabolitul provine din degradarea în mediu a clorotalonilului, un fungicid care este interzis în Franţa din 2020.

„Aceste rezultate arată că, în funcţie de proprietăţile lor, anumiţi metaboliţi ai pesticidelor pot rămâne prezenţi în mediu câţiva ani după interzicerea substanţei active din care provin”, conchide ANSES.

Comisia Europeană nu a reînnoit în 2019 autorizaţia pentru clorotalonil, comercializat de compania germană Syngenta, iar Franţa a obţinut o perioadă de graţie până în mai 2020 pentru eliminarea stocurilor de produs.

Comisia a citat concluziile Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care a estimat că clorotalonilul ar trebui clasificat ca agent cancerigen de categoria 1B, cu potenţial efect negativ asupra sănătăţii oamenilor. ANSES a preluat acest argument într-o notă de anul trecut, amintind că studiile asupra clorotalonilului au identificat „tumori renale la şobolani şi şoareci”.

 



Oncolog