Cel mai puternic RMN din lume, instalat în apropiere de Paris, a furnizat primele sale imagini ce prezintă creierul uman şi este de acum pregătit să ofere o mai bună înţelegere asupra modului în care acesta funcţionează, precum şi asupra unor boli neurodegenerative şi psihiatrice.


În 2021, cercetătorii de la Comisariatul pentru energie atomică şi energii regenerabile (CEA) din Franţa, situat în oraşul Saclay din departamentul Essonne, au ales să testeze dispozitivul folosind un dovleac, înainte ca autorităţile sanitare să dea recent undă verde pentru examinarea subiecţilor umani, informează AFP şi Agerpres.

Pe parcursul ultimelor luni, circa 20 de voluntari au putut să pătrundă în cuva aparatului, care a furnizat apoi primele imagini ale creierelor lor.

„Am obţinut un nivel de precizie care nu fusese niciodată atins până acum la CEA”, a declarat fizicianul Alexandre Vignaud, director de cercetare în cadrul CEA. Câmpul magnetic al magnetului neobişnuit al dispozitivului atinge 11,7 T (Tesla), permiţând obţinerea unor imagini de zece ori mai precise decât cele produse în prezent în spitale, unde puterea scanerelor RMN nu depăşeşte 3 Tesla.

„Precizia acestor dispozitive este greu de crezut”, a declarat ministrul francez al Cercetării, Sylvie Retailleau, într-o declaraţie pentru AFP. „Această premieră mondială ne va permite să detectăm şi să tratăm mai bine patologiile cerebrale”, a adăugat ea.

Unul dintre obiectivele acestui RMN neobişnuit – denumit „Isolda” - este acela de a perfecţiona înţelegerea anatomiei creierului şi a zonelor care sunt activate atunci când sunt îndeplinite anumite sarcini.

Cercetătorii ştiu deja că diferitele tipuri de imagini pe care oamenii sunt capabili să le recunoască activează regiuni distincte ale cortexului cerebral. Cu RMN-ului de 11,7 T se va putea înţelege mai bine „relaţia dintre structura şi funcţiile cognitive ale creierului, atunci când citim o carte sau facem un calcul mintal, de exemplu”, a declarat Nicolas Boulant, director de cercetare la CEA şi coordonator ştiinţific al proiectului.

Aparatul va putea fi folosit, de asemenea, la elucidarea mecanismelor care acţionează în bolile neurodegenerative (cum ar fi Parkinson sau Alzheimer) sau în tulburările psihiatrice (depresie, bipolaritate, schizofrenie).

 




Psihiatru (2)