Dintre bolile infecţioase şi alergice cunoscute, 58% ar fi mai periculoase pentru om din cauza schimbărilor climatice, arată un studiu american publicat luna aceasta în Nature Climate Change.


Din 375 de boli infecţioase şi alergice cunsocute, provocate de diverşi agenţi patogeni, 218 s-au agravat din cauza schimbărilor climatice, sublinază cercetarea. Dintre cele devenite mai periculoase, 160 au fost agravate din cauza creşterilor de temperatură, 81 din cauza secetelor şi 21 din cauza incendiilor, arată studiul, citat de publicaţiile Top Santé şi Le Monde.

Impactul unor boli precum boala Lyme, febra denga sau paludismul a fost analizat măsurându-se efectele schimbărilor climatice cauzate de emisia gazelor cu efect de seră – încălzire atmosferică, secetă, valuri de căldură, incendii de păpdure, precipitaţii extreme, inundaţii, încălzirea oceanelor, furtuni violente, creşterea nivelului mărilor şi oceanelor. Cercetătorii au analizat şi o altă consecinţă a acestor schimbări – modificarea păturii vegetale terestre.

Autorii, coordonaţi de Erik Franklin, de la Universitatea din Hawaii, au ajuns la concluzia că schimbările de mediu şi agravarea maladiilor infecţioase erau legate şi că evenimentele meteorologice aveau tendinţa de a amplifica impactul patologiilor studiate.

Pe de altă parte, odată cu încălzirea globală, se constată tot mai multe zoonoze, arată cercetătorii. Vectorii prin care se transmit bolile sunt de o mai mare diversitate. Autorii au recenzat peste 1.000 de căi de transmitere.

Dacă procentul de 58% este o estimare, cercetătorii mai subliniază şi că efectul a 16% din boli a fost atenuat odată de evoluţia climatică din ultimii ani.

„Procentul de 58% trebuie relativizat, dar are meritul de a oferi un ordin de mărime şi de a avetiza asupra importanţei schimbării climatice în creşterea afecţiunilor de care suferă omul, cauzate de diverşi agenţi patogeni – fie că e vorba e boli emergente sau de unele mai vechi”, a conchis virusologul francez Yannick Simonin, intervievat de Le Monde.

 

 

Alergologia