Pierderea mirosului este nu doar unul dintre factorii de diagnosticare timpurie a COVID-19, ci şi simptomul unui pronostic bun al bolii, potrivit unui studiu coordonat de cercetători de la Universitatea Complutense şi de la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid.


La studiu au participat 5.868 de pacienţi internaţi, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Cercetătorii spanioli au descoperit că, deşi constituie încă un mister, anosmia - pierderea mirosului - acţionează şi ca un pronostic bun pentru evoluţia bolii.

„Aceste rezultate au multe implicaţii, de la evaluarea iniţială a pacienţilor şi până la capacitatea de a înţelege fiziopatologia. Este posibil ca invazia epileliului nazal să activeze o imunitate adecvată, evitând astfel furtuna de citokine”, a explicat Jesus Porta-Etessam, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Complutense din Madrid (UCM) şi principalul autor al studiului.

Pe lângă identificarea anosmiei ca factor ce favorizează un pronostic bun al bolii, cercetătorii au descoperit că disfuncţiile olfactive şi gustative sunt mai frecvente la femei (12,41% comparativ cu 8,67% la bărbaţi), la cei cu vârste sub 65 de ani şi la pacienţi cu patologii renale, pulmonare, cardiace şi oncologice.

Rezultatele obţinute asupra unuia dintre simptomele cele mai timpurii de COVID-19 pot servi drept criteriu în momentul clasificării pacienţilor sau luării unor decizii terapeutice, arată comunicatul difuzat de UCM.

Concluziile studiului pot servi şi la elaborarea „indicilor de risc” care anticipează o eventuală agravare a bolii.

Psihiatru (2)