Persoanele vârstnice, expuse la poluare atmosferică au un risc mai mare de a dezvolta demenţă, în special, dacă suferă de afecţiuni cardiovasculare, sugerează un studiu preluat de Press Association. Cercetarea a monitorizat, în cadrul unui studiu observaţional, 2.900 de vârstnici care locuiesc într-un cartier din centrul oraşului Stockholm, timp de 11 ani. Dintre aceştia, 364 au dezvoltat demenţă.

Nivelurile de poluare atmosferică - oxid de azot şi particule în suspensie PM2.5 - au fost măsurate în locuinţele participanţilor la studiu. Cercetarea, publicată în revista Jama Neurology, a descoperit că niveluri mai crescute de expunere la poluarea atmosferică sunt asociate cu o incidenţă mai crescută a cazurilor de demenţă, ultimii cinci ani de expunere părând să fie cei mai relevanţi.
Bolile cardiovasculare (CVD) par să amplifice efectele negative ale poluării atmosferice, au precizat cercetătorii. Atât infarctul, cât şi boala cardiacă ischemică au crescut riscul de demenţă, au mai spus cercetătorii.
În timp ce particulele ultra-fine pot ajunge la creier prin vasele de sânge şi pot produce leziuni directe, studiul sugerează că poluarea atmosferică poate, totodată, să afecteze creierul şi în mod indirect. Acest lucru se întâmplă pentru că poluarea atmosferică reprezintă un risc pentru sănătatea cardiovasculară şi este un factor important pentru infarct, insuficienţă cardiacă şi accident vascular cerebral.
La rândul lor, bolile cardiovasculare accelerează declinul cognitiv.
Cercetătorii au avertizat, de asemenea, că descoperirile au fost făcute într-o regiune unde nivelurile de poluare sunt sub limitele de siguranţă ale Uniunii Europene şi considerate reduse, potrivit standardelor internaţionale.
„Este interesant că am reuşit să stabilim efecte nocive asupra sănătăţii umane la niveluri sub standardele curente de poluare”, a spus Giulia Grande, autoarea studiului, cercetător în cadrul Departamentului de Neurobiologie, Ştiinţe ale Îngrijirii şi Societate de la Institutul Karolinska din Stockholm.
„Descoperirile noastre sugerează că poluarea atmosferică joacă într-adevăr un rol în dezvoltarea demenţei, în principal, prin pasul intermediar al bolilor cardiovasculare şi, în special, al accidentului vascular cerebral”. „Poluarea atmosferică este un factor de risc stabilit pentru sănătatea cardiovasculară şi, întrucât CVD accelerează declinul cognitiv, credem că expunerea la poluarea atmosferică ar putea afecta indirect în mod negativ procesele cognitive”, a mai spus specialistul.
„În studiul nostru, teoretic, toate asocierile dintre poluarea atmosferică şi demenţă par să fie prin prezenţa sau dezvoltarea bolilor cardiovasculare”.