Pe data de 1 noiembrie a.c., la Sala de marmură a Cercului Militar Naţional, a avut loc ceremonia de deschidere a lucrărilor celei de-a XI-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Spitalului Militar Central, eveniment aflat anul acesta sub auspiciile excelenţei şi interdisciplinarităţii în medicina militară. În acest cadru festiv, a avut loc Gala premiilor de excelenţă în medicina militară.


Într-un comunicat al SUUMC, sunt enumeraţi laureaţii din acest an.

Premiul „General Dr. Carol Davila”, pentru contribuţia de excelenţă în medicina militară, a fost acordat generalului maior medic (rez.) prof. univ. dr. Petre Bratilă, personalitate marcantă a ginecologiei româneşti, un chirurg de clasă internaţională, un profesor remarcabil, un medic cu vocaţie de constructor si un ginecolog pasionat.

„Dl. profesor universitar dr. Bratilă merita toată admiraţia noastră în primul rând pentru aportul său de neegalat la fondarea şi dezvoltarea supraspecialităţii de uroginecologie în România. Uroginecologia este o specialitate de graniţă care are ca obiect diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de statică pelvină traduse prin incontinenţa urinară sau fecală şi prolapsul organelor pelvine. Având o experienţă de peste 30 ani în acest domeniu, prof. dr. Bratilă a dezvoltat şi introdus în practica curentă tehnici proprii de tratament al incontinenţei urinare şi prolapsului utero-vaginal”, se arată în comunicat.

„În egală masură este recunoscut pentru contribuţia remarcabilă la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind dintre puţinii medici specializaţi în efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii.

Este fondatorul  Societăţii Române de Uroginecologie înfiinţate în 1999, membru în mai multe societăţi profesionale din care menţionăm: Asociaţia Americană a Laparoscopiştilor Ginecologi (AAGL), Societatea Americana de Uroginecologie (AUGS), Societatea Europeana de Oncologie Ginecologica (ESGO), Societatea Romana de Oncologie Ginecologic, Societatea Română de Obstetrică - Ginecologie, Societatea Română de Endocrinologie Ginecologică şi redactorul şef al Revistei Române de Uroginecologie şi Boli ale Planşeului Pelvin.

În egală masură este recunoscut pentru contribuţia remarcabilă la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind dintre puţinii medici specializaţi în efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în stadii incipiente cu conservarea potenţialului reproductiv şi hormonal al femeii. De-a lungul timpului s-a implicat activ la organizarea de congrese, cursuri şi workshopuri cu tematică de uroginecologie pentru medicii rezidenţi şi specialişti”, se mai arată în document.

Prof. univ. dr. Bratilă deţine o serie de competenţe şi supraspecializări în domeniile: Oncologie ginecologică, Colposcopie, Ecografie obstetrică şi ginecologică, Histeroscopie, Laparoscopie ginecologică. A primit o diploma acordată de Centrul International de Chirurgie Endoscopică Clermont Ferrand, 2000. A urmat Şcoala Europeană de Oncologie Ginecologica, Heemskerk, Olanda, 1995, Cursul international de Uroginecologie, Leyden 1998 şi Enschede 2001, Olanda, ş.a.m.d.

Premiul i-a fost înmânat de conferenţiar univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, şef al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, de general maior conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, directorul general al SUUMC şi de colonel medic dr. profesor universitar dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC.

Premiul „General Profesor Dr. Zaharia Petrescu”, pentru întreaga activitate în domeniul specialităţii medicale, a revenit, în acest an, general de brigadă medic (rez.) profesor universitar dr. Dan-Ioan Mânăstireanu.

Prof.univ. dr. Mânăstireanu este absolvent al UMF Carol Davila; medic rezident A.T.I (1979 – 1982); medic specialist A.T.I. – 1982; medic primar A.T.I. – 1991; medic specialist medicină de urgenţă – 2002;  medic primar de medicină de urgenţă – 2005; doctor în ştiinţe medicale – 1995; conferenţiar universitar – 1997; profesor universitar – 2004; coordonator master de Medicină de Dezastru – 2011; director al Spitalului Elias şi al Staţiei de Ambulanţă; participant în teatrele de operaţii Somalia şi Kosovo.

Prof. Mânăstireanu a înfiinţat, în anul 1999, Unitatea de Primire Urgenţă din Spitalul Militar Central, iar la Oradea, disciplina cu denumirea generică de „medicina de dezastru”, domenii printre care se numară, în primul rând, managementul şi cunostiinţele de medicină generală, dar şi psihologie, relaţii publice, inclusiv contactul cu media, se arată în comunicat.

Laureatul  este membru al Societăţii Naţionale de A.T.I.; membru fondator al Societăţii Naţionale de Anestezie loco-regională; membru al Societăţii Medicale Balcanice; membru de onoare al National Disaster Medical System al U.S.A - 1995.

Are peste 115 lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate şi este autor, coordonator sau coautor la 14 monografii.

Premiul i-a fost înmânat de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, de general maior conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, director general al SUUMC, şi de colonel medic dr. profesor universitar dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC.

Premiul „General Profesor Dr. Athanase Demosthen”, pentru întreaga activitate în domeniul specialităţii chirurgicale a fost acordat de Angel Tîlvăr, ministrul Apărarii Naţionale şi de general maior conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, generalului de brigadă medic (rez.) conferenţiar universitar dr. Ioan Timaru, pentru prestigioasa sa carieră, activitatea operatorie a domniei sale în perioada  01.01.1982 – 31.12.202, depăşind 14.000 de cazuri medico-chirurgicale dintr-o gama extrem de larga de patologie, de la cea cardiovasculară, uro-ginecologie, la chirurgia generală şi la cea oncologică de anvergură.

„Mentor desăvârşit şi creator de şcoală chirurgicală, conf. Timaru este autor şi coautor la elaborarea a 126 articole, lucrări publicate în reviste de specialitate sau susţinute la diverse reuniuni medicale, interne şi internaţionale şi autorul a trei cărţi de specialitate: «Gastrectomia totală şi lărgită în cancerul gastric» (editura Teora, 1999); «Atlas de patologie şi tehnici chirurgicale» (editura Teora, 2000); «Tratamentul chirurgical al eventraţiilor postoperatorii» (editura Printech, 2001)”, se precizează în comunicat.

La finalul ceremoniei,  general maior medic Florentina Ioniţă-Radu a primit, din partea Filialei Bucureşti a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România,  premiului de onoare al organizaţiei - diplomă acordată personalului medical, auxiliar şi tehnic al Spitalului Militar Central, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea desfăşurată în lupta cu pandemia de COVID-19, pentru profesionalismul, grija şi devotamentul arătate în îngrijirea pacienţilor. Premiul a fost înmânat de Doina Carmen Mazilu, preşedintele Filialei.

Sursă foto: Daniel Iancu
Medic