Din aceeași categorie
Tema festivalului este „Sustenabilitate în peisajul cultural din Haferland”, se arată pe site-ul festivalului. Organizatori sunt Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga.
Vizitatorii care vor ajunge într-unul dintre cele zece sate săseşti participante în program se vor putea bucura de baluri săseşti tradiţionale, concerte de muzică săsească, prelegeri, spectacole de dans popular, proiecţii de film, expoziţii foto şi de costume tradiţionale săseşti, concerte de orgă, paradă de costume populare multiculturale, ateliere pentru copii şi adulţi, plimbări tematice cu ghid, vizite la fermele şi în curţile tradiţionale ale localnicilor, degustări de produse bio, au anunţat organizatorii, citaţi de Agerpres.
Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, a spus că îşi doreşte ca populaţia majoritară din România să ajungă să cunoască tradiţiile şi obiceiurile săseşti.
„Mai nou, de doi ani, o organizaţie din Germania s-a oferit să vină în fiecare an, adică să avem un parteneriat. (...) Tema va fi «Legătura între cei plecaţi şi cei rămaşi aici din comunitatea săsească». Ei au acceptat şi ideea mea, fiindcă o parte din ideea acestui festival este să facem cunoscute tradiţiile şi obiceiurile comunităţii săseşti pentru populaţia majoritară din România”, a declarat Michael Schmidt.
El a precizat că în fiecare an, începând cu prima ediţie, din 2013, festivalul a avut câte o temă diferită, „pentru a ilustra variatele forme în care tradiţiile şi cultura saşilor nu doar supravieţuiesc, ci şi reuşesc să înflorească, graţie implicării comunităţilor locale şi a partenerilor”.
„Este extrem de important să ne asigurăm că aceste comunităţi îşi vor păstra tradiţiile ancestrale, pentru a avea un viitor sustenabil şi o economie în dezvoltare. Întoarcerea saşilor, vara, care revin în fiecare an pe meleagurile natale, a devenit astfel o nouă şi dinamică tradiţie ce duce mai departe viaţa comunităţilor săseşti din Ţara Ovăzului şi nu numai, îmbogăţind astfel patrimoniul nostru cultural comun. Îi aşteptăm cu drag la Săptămâna Haferland pe toţi cei curioşi să descopere această extraordinară zonă, cu tradiţiile şi oamenii săi”, a mai spus preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt.
Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe Esplanada Bisericii Fortificate din Archita, pe 3 august, cu Fanfara tradiţională săsească a Forumului Democrat al Germanilor din Sighişoara, care îi va încânta pe vizitatori între orele 11.00 – 11.30.
Ziua va continua în satul Archita cu discursuri ale invitaţilor de onoare, dansuri tradiţionale, o piesă de teatru, o prelegere susţinută în biserică de preotul Johannes Halmen şi activităţi pentru copii - pictură pe lemn şi ateliere de pâslit.
Tot în prima zi a festivalului, în satul Roadeş, după discursurile invitaţilor de onoare, va avea loc, de la ora 18.30, un program muzical şi cultural variat, prezentat de elevii din proiectul educaţional after-school al Fundaţiei Tabaluga.
Vizitatorii vor putea asista la resfinţirea Bisericii Evanghelice C.A. (de confesiune augustană) din Rupea, ansamblu arhitectonic recent restaurat, ce include un zid de incintă fortificat, caracteristic pentru bisericile săseşti din Transilvania. Biserica, întemeiată la începutul secolului al XIV-lea, este unul dintre cele mai vechi şi mai impresionante monumente de cult ale comunităţii evanghelice săseşti din România.
De asemenea, doritorii vor putea participa la o serie de evenimente inedite, precum conferinţa cu videoproiecţii „Istoria orgilor din Rupea”, susţinută de prof. univ. Ursula Philippi, fost organist, timp de trei decenii, al Bisericii Evanghelice din Sibiu.
Fiecare dintre localităţile incluse în festival prezintă un program propriu, în funcţie de resursele şi specificul cultural al locului.
Programul detaliat este disponibil aici.
timp libercultura sasilor transilvanenisaptamana haferland