Spectacolul „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, în regia lui Thomas Ostermeier, va avea loc sâmbătă, în prezenţa regizorului, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Naţional Bucureşti.


Thomas Ostermeier, unul dintre cei mai importanţi regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice şi montările provocatoare din punct de vedere politic şi social, montează pentru prima dată un spectacol în România.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Raluca Aprodu, Crina Semciuc, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean şi Marius Manole. Echipa de creaţie este compusă din Jan Peppelbaum (decoruri), Ruxandra Buşneag (costume), Malte Beckenbach (muzică), Sebastien Dupouey (video), informează tnb.ro şi Agerpres.

În viziunea lui Thomas Ostermeier, Hedda Gabler este un produs al erei digitale, o femeie obişnuită să obţină exact ceea ce vrea. Dar această Hedda realizează că există o mare diferenţă între ceea ce crede ea că îşi doreşte şi ceea ce are ea cu adevărat nevoie. În viziunea lui Ostermeier, strălucitoarea Hedda este o combinaţie de femeie fatală şi copil răsfăţat care s-a plictisit de noile jucării şi se distrează practicând jocuri periculoase, se arată pe site-ul tnb.ro.

„Ce mă interesează pe mine ca regizor este că mă aflu în faţa unui autor (Ibsen) care arată cum încearcă o fiinţă umană, cu emoţiile şi sentimentele ei, să supravieţuiască, păstrându-şi sufletul intact, într-o lume total raţionalizată şi materialistă, în care domneşte exclusiv puterea banului”, a spus Thomas Ostermeier, citat pe site-ul Naţionalului bucureştean.

Figură de prim-plan a teatrului contemporan, director artistic al celebrului teatru Schaubuhne am Lehniner Platz din Berlin, artist asociat al Festivalului de la Avignon, deţinător al Premiului Europa pentru Noi Realităţi Teatrale, Thomas Ostermeier este creatorul a peste 50 de spectacole în Germania şi în lume. Între anii 1992-1996 a studiat regia la Facultatea de Actorie "Ernst Busch" din Berlin. Pe lângă numeroase premii pentru producţii individuale - Premiul Friedrich-Luft (Măsură pentru măsură), Grand Prix de la Critique şi Premiul Criticilor din Barcelona (Hamlet, 2009) - , Thomas Ostermeier a primit, în 2011, Leul de Aur al Bienalei de la Veneţia pentru întreaga sa operă. A fost distins de Ministerul Francez pentru Cultură şi Comunicare cu titlul de „Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres”.

Următoarele reprezentaţii cu „Hedda Gabler” sunt programate pe 14, 16, 18 şi 19 aprilie, 9, 16, 22, 23 şi 24 mai.

 




Dietetician.ro