UE a votat luni, 4 martie, interdicţia de folosire în restaurante, supermarketuri şi hoteluri a recipientelor de unică folosinţă, a plasticului de pe fructe/legume şi a pliculeţelor sau mini-flacoanelor cu şampon sau sosuri.


Uniunea Europeană şi-a propus noi obiective: de a reduce totalitatea ambalajelor de unică folosinţă cu 5% până în 2030, cu 10% până în 2035 şi cu 15% până în 2040. Luni, 4 martie, reprezentanţii statelor membre s-au pus de acord asupra noului text din Pactul Verde, în condiţiile în care cantitatea de deşeuri de plastic este în creştere îngrijorătoare: 189 kg de ambalaje în medie per locuitor şi pe an – cu 32 kg în plus în 10 ani. Din ansamblul deşeurilor, doar două treimi sunt reciclate la ora actuală.

UE a votat, prin urmare, interdicţia – care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2030 – de folosire în restaurante a ambalajelor de plastic de unică folosinţă, pentru alimentele şi băuturile consumate la faţa locului. Sunt exceptate însă ambalajele folosite pentru produsele de luat „la pachet” – o victorie pentru giganţii fast-food, notează France Bleu.
 

Nu foliei de plastic şi mini-recipientelor

De la 1 ianuarie 2030, mini-flacoanele de şampon din hoteluri, mini-ambalajele pentru sosuri, foliile de plastic de pe fructele şi legumele din supermarket, chipsurile de polistiren din cutiile de carton vor fi interzise. Vor fi interzise şi feţele de masă de unică folosinţă de pe mesele restaurantelor şi cafenelelor.

Recipientele din carton, în schimb, vor continua să fie autorizate fără constrângeri pentru produsele de luat la pachet. Dar, din 2027, orice restaurant sau vânzător de hambugeri va fi obligat să-şi servească clientul în recipientele reutilizabile cu care acesta are voie să vină de acasă.

 

Ambalaje fără PFAS

Interdicţia se referă şi la PFAS – per şi polifluoroalchil - , cunoscuţi şi sub numele de poluanţi veşnici. Cutiile de pizza şi ambalajele de supermarket care conţin carne sau peşte sunt tratate cu astfel de compuşi.

Legislaţia interzice prezenţa PFAS în ambalajele alimentare începând cu 2026, unde aceşti compuşi rămân omniprezenţi, în ciuda avertismentelor privind efectul lor extrem de nociv asupra sănătăţii şi mediului. În schimb, acordul european nu are prevederi referitor la limitarea folosirii bisfenol A, cu efect perturbator endocrin. Un alt document european va reglementa folosirea acestui compus.

 

Deşeuri reciclabile

Din 2035, toate ambalajele care încă vor mai fi autorizate vor trebui să fie reciclabile – şi reciclate. Pentru maximizarea acestui din urmă proces, cel puţin 90% din materialele care intră în compoziţia ambalajelor (plastic, lemn, aluminiu, sticlă, carton) vor trebuie să fie colectate separat.

Textul obligă cele 27 de state UE să stabilească, până în 2029, un sistem de garanţie-returnare pentru sticlele de plastic şi dozele metalice, sistem care să îndeplinească criterii stricte de eficacitate şi transparenţă. Însă un stat va putea fi scutit de această obligaţie dacă atinge un grad de colectare a deşeurilor care să depăşească 80% în 2026, cu perspective de a ajunge la 90% în 2029. Excepţie fac ambalajele din lemn sau ceară.

Acordul trebuie să fie confirmat în mod formal de cele 27 de state membre şi de plenul Parlamentului European, înainte de a intra în vigoare.

 

 

Dietetician.ro