Știri

Un studiu israelian asupra fotosintezei deschide perspectiva unor culturi mai eficiente

Un studiu israelian asupra fotosintezei poate deschide noi căi de inovare în domeniul agriculturii, prin obţinerea unor culturi mai eficiente şi mai rezistente la condiţiile de mediu.
30 Septembrie 2024
Știri
30 Septembrie 2024

Un studiu israelian asupra fotosintezei deschide perspectiva unor culturi mai eficiente

Un studiu israelian asupra fotosintezei poate deschide noi căi de inovare în domeniul agriculturii, prin obţinerea unor culturi mai eficiente şi mai rezistente la condiţiile de mediu.


Cercetători de la Institutul Weizmann din Rehovot, conduşi de dr. Reinat Nevo sub coordonarea profesorului Ziv Reich, au descoperit că fotosinteza se adaptează la diferite niveluri ale luminii solare prin reorganizarea structurii membranelor cloroplastelor, informează agenţiile TPS şi Agerpres.

Procesul fotosintezei se produce în cloroplaste, organite din celulele plantelor care au membrane specializate. Aceste membrane sunt cruciale pentru facilitarea fluxului de electroni între proteine, un aspect cheie al transformării radiaţiei solare în energie chimică utilizabilă de către plante. Până recent, oamenii de ştiinţă credeau că structura spaţială a acestor membrane reprezintă o problemă pentru fotosinteză prin faptul că obligă electronii să parcurgă distanţe mai lungi între proteine, încetinind astfel întregul proces.

Echipa de cercetători condusă de Reinat Nevo a descoperit că aceste membrane nu sunt statice: ele îşi modifică organizarea în funcţie de cantitatea de lumină disponibilă. Studiul a fost recent publicat în jurnalul Nature Plants.

Pe măsură ce plantele trec de la întuneric la lumină, membranele cloroplastelor se ajustează, aducând proteinele mai aproape unele de altele şi scurtând distanţa pe care electronii trebuie să o parcurgă. Această realiniere ajută procesul de fotosinteză să se producă mai eficient la intensităţi diferite ale luminii. Abilitatea membranei cloroplastelor de a se reorganiza asigură optimizarea utilizării energiei de către plante, indiferent de fluctuaţiile de intensitate a luminii solare.

Modificarea genetică a plantelor pentru a optimiza fotosinteza poate duce la recolte mai bogate, în special în regiunile cu un nivel inconsistent al luminii solare, cu soluri sărace în nutrienţi sau cu climă problematică. De asemenea, deschide noi posibilităţi pentru cultivarea în interior sau pe verticală în zonele urbane, reducând în acelaşi timp necesarul de energie pentru cultivarea hranei în mediu controlat aşa cum sunt serele, se mai arată.

 

 

Practica Veterinara

Te-ar mai putea interesa
Știri

Un studiu asociază utilizarea timpurie a antibioticelor cu creşterea comportamentelor agresive

Un nou studiu realizat de cercetători israelieni şi finlandezi sugerează o legătură între expunerea timpurie la antibiotice şi o agresivitate crescută mai târziu, în timpul vieţii adulte, a anunţat Universitatea Bar Ilan din Israel....

Știri

Studiu: cea de-a patra doză de vaccin, insuficientă pentru a preveni infectarea cu Omicron

Cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, dar nu este suficientă pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron ...

Știri

Studiu: pacienţii cu boli hepatice nu-s protejaţi suficient după două doze de ser Pfizer

Un studiu israelian, prezentat în cadrul International Liver Congress, arată că persoanele care au făcut transplant de ficat sau cele cu fibroză hepatică în stadiu avansat ar putea să nu fie protejate în mod adecvat împotriva COVID-19, după...