Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, 29 octombrie, Societatea Română de Dermatologie (SRD) atrage atenţia asupra comobidităţilor de natură cardiovasculară, care reduc speranţa de viaţă a pacienţilor cu 5 ani, şi a stigmatului social cu care românii afectaţi de psoriazis se confruntă zi de zi.
Deşi este o boală netransmisibilă, 43% din pacienţii cu psoriazis consideră boala ca fiind o „ruşine socială”, iar 50% relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.
Importanţa echipei interdisciplinare
Prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD a subliniat importanţa echipei interdisciplinare pentru această afecţiune de piele care poate fi asociată cu multiple comorbidităţi (infarct miocardic, arteroscleroză, AVC, sindrom metabolic etc.). 3 din 10 pacienţi cu psoriazis pot dezvolta atropatie psoriazică, deci colaborarea cu medicul reumatolog este poate cea mai importantă.
„Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecţiune care trece de bariera tegumentului şi are multe comorbidităţi. Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar riscă să aibă o gravitate a bolii asociată de câteva ori mai mare decât un pacient fără această afecţiune. De aceea, în tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, având medicul dermatolog drept pilon central. Peste 2% din populaţia României suferă de psoriazis, însă estimăm că numărul real de bolnavi este mult mai mare şi, în momentul de faţă, avem în desfăşurare un studiu despre prevalenţa reală a bolii care se va încheia la jumătatea anului viitor”, a explicat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD şi preşedintele Comisiei de experţi în terapie biologică în psoriazis a CNAS.
Conform dr. Alin Niculescu, secretar general al SRD, România are unul din cele mai dezvoltate registre naţionale, în comparaţie cu alte ţări europene.
„Incluzând peste 7.000 de pacienţi, acesta este poate unul din cele mai bune registre de boală din ţară. Psoriazisul poate fi controlat şi tratat dacă este bine gestionat, din fericire, există din ce în ce mai multe soluţii de tratament biologic. La acest capitol, România stă la fel de bine precum alte ţări, cum ar fi Germania şi Franţa”, a explicat dr. Alin Nicolescu.
Refuzul persoanelor publice cu psoriazis de a fi ambasador SRD
În 2018, SRD a continuat compania de conştientizare „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”, lansată în urmă cu doi ani. Cunoscutul blogger Ana Morodan, în calitate de ambasador al campaniei, a acceptat provocarea de a primi un machiaj special, astfel încât oamenii ar putea crede că este afectată de psoriazis.
Reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie recunosc că au lansat invitaţia de a se implica în campanie către mai multe persoane publice, care chiar au psoriazis, dar toate au refuzat să recunoască public să suferă de această boală.
„Impactul resimţit, în calitate de persoană cu psoriazis, este puternic nu doar fizic, ci şi la nivel emoţional, pentru că boala te afectează pe toate planurile. Psoriazisul afectează de la modul în care te percepi tu pe tine însuţi, până la alegerea şi practicarea unei meserii. Aşa că boala poate să îţi controleze alegerile în viaţă, iar episoadele de depresie te pot împiedica să îţi desfăşori activităţi care pentru alţii pot părea banale”, a declarat Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.