Statele membre ale Uniunii Europene, Regatul Unit şi partenerii UE au ajuns la un acord asupra unui plan de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta prevede vaccinarea a cel puţin 40% din populaţiile statelor respective, relatează Reuters.


„Luarea în calcul a tuturor grupurilor de risc va face probabil ca 40% din populaţie să fie ţintită, în funcţie de situaţie şi de demografia ţărilor”, se arată în documentul adoptat la sfârşitul lui iulie de către experţi în domeniul sănătăţii din statele membre UE, Regatul Unit, Elveţia, Norvegia şi ţările din Balcani, transmite News.ro.

Potrivit documentului UE, „grupurile prioritare” reprezintă peste 200 de milioane de persoane din cele 450 de milioane de locuitori ai UE, inclusiv persoane cu boli cronice, persoane în vârstă şi profesioniştii din sănătate.

Persoanele sănătoase, care muncesc în servicii publice esenţiale, precum educaţia şi transporturile publice, sunt de asemenea incluse în grupurile prioritare, în pofida faptului că o estimare a numărului acestora nu este disponibilă în document.

Obiectivul planului este să se ajungă la o imunitate colectivă a populaţiei UE - un lucru care ar putea fi atins prin noi campanii de vaccinare, odată atins obiectivul de 40%.

Comisia Europeană (CE) a anunţat în mai multe rânduri că susţine o abordare globală a vaccinării împotriva COVID-19.

Cu toate acestea, Comisia pune în aplicare ceea ce poate fi considerat un echivalent al unei strategii „Europe First”, care dă prioritate populaţiei europene.

CE le-a cerut celor 27 de state membre ale UE să nu cumpere vaccinuri în cadrul unui program de achiziţionare al OMS şi să recurgă exclusiv la un plan alternativ al UE, pe care-l consideră mai rapid şi mai puţin costisitor.