Comitetul ştiinţific care a consiliat guvernul Canadei cu privire la vaccinare a aprobat posibilitatea de a utiliza alt tip de ser anti-COVID-19, în situaţia administrării celei de-a doua doze.


Persoanele care au primit o primă doză a vaccinului AstraZeneca pot primi a doua doză fie din acelaşi vaccin, fie o doză de vaccin cu ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna), conform unui anunţ al Comitetului consultativ naţional pentru imunizare (CCNI).

Canadienilor care au primit o primă doză de vaccin cu ARN mesager ar trebui să li se ofere acelaşi ser pentru a doua doză dar, dacă acesta nu este disponibil, li se poate oferi un alt vaccin cu ARN mesager, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În formularea acestei recomandări, CCNI precizează că a luat în considerare în special riscul formării de cheaguri de sânge în cazul vaccinării cu AstraZeneca.

Se mai arată că administrarea de seruri diferite poate duce la posibilitatea unor efecte secundare mai intense pe termen scurt, inclusiv dureri de cap, oboseală şi stare de rău.

Administrarea combinată de vaccinuri provenind de la producători diferiţi nu este nouă, fiind aplicată deja în cazul vaccinurilor contra gripei sau hepatitei A, explică comitetul ştiinţific canadian.


Farmacist