Moderna anunţă că vaccinul bivalent ARNm-1273.214, dezvoltat de companie, a demonstrat titruri semnificativ mai mari de anticorpi împotriva tuturor variantelor virale COVID-19, inclusiv împotriva subvariantelor BA.1 şi BA.4/5, a tulpinii ancestrale a virusului şi a variantelor Alfa, Beta, Delta şi Gama.


Candidatul Moderna la doza de rapel, vaccinu bivalent cu tulpină Omicron (BA.1), ARNm-1273.214, a demonstrat „un răspuns semnificativ superior sub formă de anticorpi neutralizanţi” împotriva subvariantelor Omicron BA.4/5, comparativ cu vaccinul autorizat în prezent pentru booster, se arată într-un comunicat. Vaccinul respectiv a dus la titruri mari de anticorpi împotriva tuturor variantelor virale, se mai subliniază.

Moderna a finalizat procesul de depunere a documentaţiei către autorităţile de reglementare pentru accest ser în UE, Marea Britanie şi Australia şi anticipează finalizarea majorităţii datelor restante săptămâna aceasta.

Compania dezvoltă concomitent vaccinul ARNm-1273.222, un candidat bivalent bazat pe subvariantele BA.4/5, în conformitate cu ultimele recomandări ale Agenţiei americane a medicamentului FDA.

În comunicat, se mai arată că, la o lună după administrarea la participanţii vaccinaţi anterior cu dozele primare şi de rapel, o doză booster de 50 µg de vaccin ARNm-1273.214 a generat răspunsuri „semnificativ superioare” sub formă de anticorpi neutralizanţi împotriva subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5, comparativ cu versiunea autorizată în prezent pentru booster, indiferent de prezenţa sau nu în antecedente a unei infecţii cu virus SARS-CoV-2 sau de vârsta persoanelor vaccinate (adulţi cu vârsta de peste 18 ani şi mai mare sau mai mică de 65 ani).

În rândul participanţilor cu infecţie în antecedente, vaccinul bivalent ARNm-1273.214 s-a corelat cu titruri de anticorpi neutralizanţi semnificativ mai mari împotriva BA.4/5 comparativ cu vaccinul autorizat în prezent pentru booster.

Au fost observate rezultate consecvente în toate subgrupurile, inclusiv cel al persoanelor cu vârsta de 65 şi peste. Datele complete au fost transmise în vederea publicării şi evaluării de către experţii în domeniu, precum şi autorităţilor de reglementare.

„Superioritatea din punct de vedere al spectrului de acoperire şi durabilităţii răspunsului imun după administrarea boosterului bivalent este în prezent demonstrată în numeroase studii clinice de fază 2/3 care au inclus mii de participanţi”, a declarat Stéphane Bancel, directorul general executiv al companiei Moderna.

„Colaborăm cu autorităţile de reglementare pentru a lansa două vaccinuri bivalente candidate, ARNm-1273.214 şi ARNm-1273.222, pe baza diferitelor preferinţe existente pe piaţă pentru subvariantele Omicron, a cerinţelor privind datele clinice şi imperativului de a demara campaniile de vaccinare cu doze de rapel la populaţiile vulnerabile în această toamnă”, a precizat Stéphane Bancel.





Farmacist