Vaccinul experimental al companiei CureVac împotriva COVID-19 a generat un răspuns imun la subiecţi umani, a anunţat luni compania germană de biotehnologie, care se apropie astfel de debutul testării pe scară largă în acest an, relatează Reuters.


„Suntem foarte încurajaţi de datele intermediare de faza I”, a declarat directorul executiv Franz-Werner Haas, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Firma de biotehnologie se bazează pe tehnica aşa-numitului ARN messenger (ARNm), la fel ca Moderna, precum şi BioNTech şi partenerul Pfizer, deşi aceştia au început testele clinice pe scară largă pe subiecţi umani la sfârşitul lunii iulie.

CureVac a indicat că potenţialul său vaccin, cunoscut sub numele de CVnCoV, a fost, în general, bine tolerat, iar rezultatele au susţinut cu fermitate planurile companiei de a lansa ultima etapă de testare pe subiecţi umani înainte de sfârşitul anului.

Compania CureVac, susţinută de investitorul german în biotehnologie Dietmar Hopp, Fundaţia Gates şi GlaxoSmithKline, a declarat că voluntarii au dezvoltat un nivel de anticorpi neutralizanţi egal cu cel al persoanelor care s-au vindecat după un caz grav de COVID-19.

Pandemia, care a provocat peste 1,2 milioane de decese la nivel mondial, a declanşat o cursă pentru dezvoltarea unui vaccin, aproximativ 45 de compuşi experimentali fiind testaţi pe subiecţi umani.

AstraZeneca din Marea Britanie, în colaborare cu Universitatea Oxford, se numără, de asemenea, printre principalii concurenţi, rezultatele din ultima fază a studiilor clinice fiind aşteptate în acest an, însă vaccinul lor candidat se bazează pe un alt virus, nu pe ARNm, cu rol de a livra în organism instrucţiuni genetice pentru un efect de imunizare.

Anthony Fauci, principalul expert în boli infecţioase din Statele Unite, a declarat joi că primele doze dintr-un vaccin sigur şi eficient împotriva coronavirusului vor fi probabil disponibile pentru unii americani cu risc ridicat la sfârşitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie.

Speranţa CureVac de a oferi un vaccin la doze mult mai mici în comparaţie cu ceilalţi concurenţi ai săi care se bazează pe tehnica ARNm ar putea fi afectate după ce a ales cea mai mare concentraţie din cinci variante de doze - de la 2 la 12 micrograme pe injecţie - pentru studiul sau de faza a III-a.

BioNTech şi Pfizer au indicat că dozele de 30 de micrograme pentru care au optat pentru acest proces în faza înaintată a studiilor clinice au demonstrat anterior că produc niveluri de anticorpi peste cele înregistrate la persoanele care s-au vindecat după contractarea COVID-19.

Moderna care, la fel ca BioNTech, se aşteaptă să aibă primele date privind eficacitatea din studiul său clinic pe scară largă în această lună, testează o doză de 100 micrograme, aceasta dovedindu-se. de asemenea. că declanşează un răspuns imun superior celui observat în cazul pacienţilor vindecaţi.

CureVac, listată la bursa NASDAQ în august, a anunţat că în studiul său de faza I s-au înscris până în prezent 250 de indivizi sănătoşi, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, din Germania şi Belgia.

Compania a adăugat că injectarea a generat şi celule T împotriva coronavirusului, un alt indicator esenţial al unui răspuns imun eficient, însă analizele asupra acestui aspect sunt în curs de desfăşurare.

CureVac a precizat că efecte secundare au apărut mai ales după a doua injectare din cadrul programului cu două doze şi acestea au inclus oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare şi, într-o mai mică măsură, febră. Aceste simptome „s-au ameliorat rapid, de obicei în 24-48 de ore”, a indicat compania.