Adulţii sunt mai predispuşi să dezvolte reacţii secundare uşoare şi moderate, dacă se imunizează cu doze din vaccinuri diferite, arată rezultatele preliminare ale unui studiu britanic. Reacţiile secundare sunt însă de scurtă durată şi nepericuloase.


Stări febrile, dureri de cap şi dureri musculare sunt simptomele indicate mai frecvent, când doze din vaccinuri diferite sunt combinate, arată BBC.

Studiul Com-Cov, lansat în februarie, a fost extins în luna aprilie cu un lot nou de voluntari. Este condus de Oxford Vaccine Group (din cadrul Universităţii Oxford) şi şi-a propus să afle dacă persoanele cărora li s-a administrat o a două doză de vaccin dintr-un ser diferit au dezvoltat o imunitate de mai lungă durată, dacă au fost mai bine protejate împotriva noilor variante ale coronavirusului – sau dacă pur şi simplu clinicile pot să combine vaccinurile, în situaţia în care aprovizionarea e întreruptă.

Autorităţile provinciilor canadiene Ontario şi Quebec au anunţat că au planuri de a combina vaccinurile în viitorul apropiat, în condiţiile în care aprovizionarea cu serul AstraZeneca a suferit întreruperi şi în contextul în care mulţi refuză să se vaccineze cu a doua doză din acest ser, de teama apariţiei tulburărilor de coagulare.

În cadrul studiului au fost recrutaţi 830 de voluntari cu vârstă de peste 50 de ani. Rezultatele vor fi făcute publice în luna iunie, iar rezultatele preliminare au apărut deja în publicaţia medicală The Lancet.

Unul din 10 voluntari căruia i s-au administrat ambele doze de vaccin AstraZeneca a acuzat stări febrile – dar, la voluntarii care au primit o primă doză de AstraZeneca şi, la rapel, o doză de ser Pfizer, proporţia celor care s-au plâns de stări febrile a crescut la 34%.

Aceleaşi diferenţe s-au observat şi pentru alte simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap, ameţeală şi durere musculară, au spus cercertătorii.

Dacă iniţial, în cadrul studiului, au fost folosite seruri combinate din vaccinurile produse de AstraZeneca şi Pfizer, cercetarea, extinsă în aprilie, a folosit şi combinaţii de vaccinuri Moderna şi Novavax.

 

Farmacist