Preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, în ianuarie, va debuta campania de imunizare pentru copiii din grupa de vârstă 5 - 11 ani. Tot atunci urmează să sosească şi prima tranşă de ser pediatric de la compania Pfizer.


În vederea pregătirii campaniei, au fost deja optimizate platforma de programare şi Registrul electronic naţional electronic de vaccinare, a declarat preşedintele CNCAV, citat de Agerpres.

„În ceea ce priveşte campania de vaccinare în pregătire pentru copiii cu grupa de vârstă 5 - 11 ani (...) au fost deja optimizate platforma de programare şi Registrul electronic naţional electronic de vaccinare. Ele vor fi deschise în momentul în care vom anunţa debutul efectiv al campaniei de vaccinare. De asemenea, noi am elaborat instrucţiunile care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Campania de imunizare se va derula în centrele de vaccinare, atât din unităţile sanitare, cât şi din afara acestora. Schema de vaccinare va consta din două doze, a câte 10 micrograme fiecare, administrate intramuscular la o distanţă de 21 de zile.

„Vorbim doar de centre de vaccinare care folosesc vaccinul de la compania Pfizer. De asemenea, se vor putea adresa pentru vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie, unde se va solicita acest tip de vaccin”, a precizat preşedintele CNCAV.

Potrivit acestuia, rata de acoperire vaccinală pentru grupa de vârstă 5 - 11 ani s-ar ridica la aproximativ 20%, ceea ce înseamnă circa 240.000 de copii.

„Beneficiile sunt substanţiale în cazul acelor copii care au afecţiuni cronice, care sunt vulnerabili în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru că au obezitate, pentru că au diabet, pentru că au boli cardiovasculare, renale, neurologice”,  a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

 

Pediatru