Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a semnat contractul de parteneriat cu UNESS International - Universitatea Digitală a Sănătăţii şi a Sportului din Franţa, pentru accesul la platforma educaţională digitală franceză SIDES NG, ce le permite studenţilor şi absolvenţilor francofoni să se pregătească pentru ECN – examenul naţional de internat (echivalentul examenului de rezidenţiat în Franţa), se arată într-un comunicat de presă.


Prof. dr. Daniel Mureşan, prorector responsabil cu Dezvoltarea Academică şi Administraţia Universitară în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu”, a afirmat că „în urma acestui parteneriat, studenţii francofoni din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” vor beneficia de accesul la platforma digitală SIDES dedicată diseminării, îmbunătăţirii şi monitorizării individuale a cunoştinţelor medicale dobândite, aceasta fiind de un real folos pentru studenţii francezi, dar şi români, care doresc să îşi îmbunătăţească performanţele în vederea susţinerii examenului ECN”.

Pentru studenţii liniei de studiu în limba franceză, angajarea lor în Franţa, după absolvirea Facultăţii de Medicină, este condiţionată de participarea la examenul naţional de internat – ECN (Examen Classant National).

„Acest examen constituie un punct de răscruce în cariera lor profesională, dar reprezintă şi un element esenţial de evaluare a modului în care i-am format”, a mai precizat prof. dr. Daniel Mureşan.

Examenul ECN este diferit de concursul nostru de rezidenţiat, atât prin modul în care decurge (întrebări cu răspunsuri multiple, dosare clinice progresive, cazuri simulate, lecturi critice de articol – totul în format digital), cât şi prin modul în care este pregătit. Încă din anii studenţiei, studenţii francezi au acces la o bază de date de întrebări, la dosare clinice progresive şi la simulări de examen pe o platformă electronică care le este accesibilă online.

Prin obţinerea acordului UNESS International pentru accesarea ecosistemului educaţional digital SIDES NG, destinat învăţării şi formării cunoştinţelor în domeniul sănătăţii, absolvenţii ciclului de licenţă vor avea acces la Banca Naţională de Pregătire, care le permite să se instruiască într-un mediu identic cu ECN. Această bancă, care este actualizată în permanenţă, conţine acum aproape 80.000 de întrebări izolate şi 3.900 de dosare progresive concepute de către facultăţile franceze.

Ca universitate parteneră, UMF „Iuliu Haţieganu” va avea statistici de urmărire a comunităţii sale de studenţi şi un spaţiu dedicat cadrelor didactice pentru a crea, trimite şi a împărtăşi conţinut educaţional. În cele din urmă, acest conţinut va putea fi distribuit şi altor universităţi.

„Conducerea UMF „Iuliu Haţieganu” şi a Facultăţii de Medicină a avut o preocupare constantă de a oferi studenţilor noştri francezi accesul la aceleaşi condiţii de pregătire pentru ECN, la fel ca studenţii de la facultăţile de medicină din Franţa. Acest demers s-a întins pe durata ultimilor 8 ani, a fost dificil şi a necesitat multiple discuţii cu autorităţile franceze de nivel înalt. În acest demers am fost sprijiniţi de Asociaţia Studenţilor Francezi din Facultatea de Medicină (CMC - Corporation Médicale Cluj), de ambasadorii Franţei în România, de Consulatul Francez şi de Centrul Cultural Francez”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi fost decan al Facultăţii de Medicină, în perioada 2008-2019.

UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi UMF „Grigore T. Popa” Iaşi sunt primele universităţi din Europa Centrală şi de Est care pun la dispoziţia studenţilor o astfel de platformă.

UMF „Iuliu Haţieganu” este universitatea de medicină şi farmacie din România cu cei mai mulţi studenţi internaţionali, peste 2.500, dintre care, aproape 1.500 sunt studenţi francofoni.


Pediatru