Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă pentru un nou mandat de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, cu 97% din voturi. Alegerile pentru funcţia de rector, dar şi pentru membrii Senatului Universităţii şi ai Consiliilor Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie au avut loc luni, 27 noiembrie.


Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a obţinut un număr de 621 de voturi pentru, din totalul de 646 voturi valide, pentru funcţia de rector, precum şi cele mai multe voturi pentru Senatul Universităţii şi Consiliul Facultăţii de Medicină. Potrivit Biroului Electoral al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, dintr-un total de 773 cadre didactice, cercetători, doctoranzi şi studenţi cu drept de vot, s-au prezentat la urne 646 de alegători, respectiv 84%.

„Cu bucurie şi recunoştinţă, doresc să mulţumesc membrilor comunităţi academice care mi-au acordat din nou încrederea prin votul lor, pentru sprijinul lor neîncetat. Realegerea în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie «Iuliu Haţieganu» este o confirmare a solidarităţii şi angajamentului nostru colectiv pentru excelenţa în învăţământul medical şi farmaceutic. Voi  rămâne fidelă viziunii mele de a face din UMF «Iuliu Haţieganu», o instituţie de elită, cu relevanţă cât mai mare la nivel internaţional. Împreună, vom continua să scriem istoria universităţii, să promovăm cercetarea de înaltă calitate şi să formăm viitoarele generaţii de profesionişti în domeniul medical şi farmaceutic”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, citată într-un comunicat. 

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu este medic primar în specialităţile pediatrie şi farmacologie clinică şi şeful Disciplinei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Este prima femeie rector a unei universităţi de medicină şi farmacie din România, funcţie pe care o deţine din ianuarie 2020, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale şi Cavaler al Ordinului Naţional de Merit al Republicii Franceze, distincţie acordată de preşedintele Emmanuel Macron în 2018.

 A fost şi prima femeie decan din istoria Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, fiind aleasă în această funcţie pentru prima dată în anul 2008, iar apoi realeasă pentru încă două mandate. Sub conducerea sa, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a devenit prima facultate de medicină din centrul şi sud-estul Europei care a primit Diploma de Recunoaştere a Calităţii - „Label CIDMEF”, certificat de calitate şi performanţă care apreciază conformitatea procesului educaţional cu normele CIDMEF (Conferinţa Internaţională a Decanilor şi a Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză), precum şi prima facultate de profil acreditată internaţional din România de către AMSE/ASIIN - Association for Medical Schools in Europe. A modernizat curriculumul facultăţii după modelele din Europa de Vest, a introdus inovaţii educaţionale preluate apoi de toate şcolile medicale din ţară, a condus proiecte educaţionale care au contribuit la dezvoltarea instituţională a universităţii.

În timpul primului său mandat de rector al universităţii, a dezvoltat o strategie de susţinere şi dezvoltare a cercetării ştiinţifice, UMF „Iuliu Haţieganu” având în derulare, în prezent, 125 de proiecte în valoare de 34 milioane de euro şi se situează printre cele mai bune 1.000 de universităţi din lume în clasamentele internaţionale, precum şi pe locul 4 în metaranking-ul naţional. Proiectele de investiţii în infrastructura didactică şi de cercetare a universităţii au fost semnificative şi au vizat reamenajarea şi modernizarea căminului VII şi a parcului din campusul Haşdeu, deschiderea unui nou restaurant studenţesc, renovarea tuturor amfiteatrelor şi a altor spaţii de învăţământ, înfiinţarea Centrului de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, înfiinţarea Muzeului Şcolii Medicale Clujene etc. Proiectele de responsabilitate socială au reprezentat un obiectiv important în strategia de dezvoltare a universităţii, cu accent pe incluziune, diversitate şi egalitate de şanse atât pentru studenţi, cât şi pentru întreaga comunitate.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu îşi doreşte ca următorul mandat să se definească prin continuitate, echipa de conducere a universităţii propunându-şi optimizarea actului managerial în baza experienţei acumulate în mandatul anterior. În cadrul noului mandat, se vor finaliza proiectele de anvergură deja începute, precum construcţia Centrului de Simulare, Training şi Cercetare pentru Dezvoltarea Competenţelor Profesionale şi Centrul de Chirurgie Experimentală, pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 mp, o nouă bibliotecă, preluarea Spitalului CFR şi aducerea lui la standarde de îngrijire şi dotare, o nouă biobază şi o bază sportivă a universităţii, o grădiniţă pentru copiii cadrelor didactice, ai personalului administrativ şi ai studenţilor.





Medic