Un studiu al cercetătorilor japonezi relevă că subvarianta BA.2 a Omicron generează forme grave de boală, fiind rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali. Vaccinul în doză booster îşi menţine însă protecţia, a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici.


Afirmaţiile lui Emilian Popovici au fost făcute la conferinţa „Doi ani de pandemie COVID-19 în România”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale, informează Agerpres.

„Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA.2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA.1. Ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător”, a spus epidemiologul.

Studiul japonez este confirmat parţial de cercetătorii americani, a adăugat el. Subvarianta BA.2 este rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali. A fost detectată în cel puţin 74 de ţări şi e dominant în cel puţin 11, a adăugat Emilian Popovici.

Epidemiologul este sceptic în privinţa finalului pandemiei. „Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA.1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA.2. Probabil că vor mai fi schimbări. Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei, şi se arată la orizont un posibil val 6. (...) A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a adăugat Popovici.

 

 

ORL