Cercetătorii care au studiat subvarianta BA.2 a Omicron, mult mai contagioasă, avertizează că aceasta ar putea prelungi actualul val pandemic. Iniţial, experţii estimaseră un val de infectări cu Omicron intens, dar de scurtă durată.


Subvarianta BA.2, care se răspândeşte mult mai rapid şi care este dominantă la ora actuală în Danemarca, provoacă noi infectări, pe măsură ce statele continuă, din raţiuni economice, să-şi relaxeze restricţiile epidemiologice, informează Business Insider.

Eric Topol, director al institutului de cercetare biomedicală Scripps Research Translational Institute, consideră că subvarianta va prelungi valul pandemic în multe locuri din lume.

Topol a prezentat informaţii din ţări europene şi asiatice, unde BA.2 a întrecut BA.1, pentru a deveni tulpina dominantă, totul coroborat cu date britanice care estimează că probabilitatea de transmitere a virusului, în cadrul aceleiaşi gospodării, este cu 30% mai ridicată în cazul BA.2, comparativ cu tulpina originală BA.1.

Autorităţile sanitare din Danemarca au declarat că subvarianta este de 1,5 ori mai infecţioasă ca BA.1, subliniind totodată că nu sunt semne că ar produce mai multe îmbolnăviri.

Trevor Bedford, profesor la Departamentul de Ştiinţe Genomice din cadrul Universităţii Washington, a arătat că, în Statele Unite, circa 60% din populaţie nu s-a infectat cu BA.1, dar că o bună parte ar putea să o facă cu BA.2. Este posibilă şi reinfectarea, la cei care au trecut prin infecţia cu BA.1, a adăugat el.

Autorităţile sanitare din Marea Britanie au prezentat informaţii cum că, la două săptămâni după doza booster, eficienţa vaccinului împotriva îmbolnăvirii COVID cauzată de BA.2 a fost de 70%, faţă de 63% pentru BA.1, mai arată Business Insider.

 

Alergologia