La deschiderea Conferinţei naţionale „Zilele Medicale şi Ştiintifice ale Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” au luat cuvântul, pe lângă personalităţi din domeniul medical, şi invitaţi din partea Primăriei Muncipiului Bucureşti, Administraţiei Prezidenţiale sau Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.


Viceprimarul Horia Tomescu, din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, de profesie medic stomatolog, s-a arătat onorat să participe la deschiderea Zilelor Medicale şi Ştiintifice ale IOB. A spus că îl leagă amintiri personale de locul unde se desfăşoară lucrările Conferinţei. În urmă cu mai mulţi ani, îl însoţea pe tatăl său la o primă şedinţă de radioterapie: „Eram speriat şi el mă încuraja pe mine în acele momente: «Să n-ai nicio grijă, sigur mă fac bine, aici sunt cei mai buni dintre cei buni». Datorită profesionalismului dumneavoastră, tatăl meu şi-a văzut de pacienţi şi de familie mai bine de şase ani. Datorită dumneavoastră, în fiecare an, câteva mii de oameni câştigă timp preţios alături de cei dragi”.


Primăria Capitalei, partener al IOB

Viceprimarul a arătat că ţara trece printr-o criză majoră de sănătate publică, care a scos în evidenţă toate deficienţele structurale ale sistemului medical – deficienţe neglijate în ultimii zeci de ani. „Această criză a pus o presiune imensă asupra personalului medical. Măsurile pentru reorganizarea activităţii în unităţile sanitare au afectat în mod profund, în special, îngrijirea pacientului cronic”, a adăugat Horia Tomescu, care s-a arătat încrezător că actuala campanie de vaccinare împotriva COVID-19 va avea un real succes şi că se va reveni, în curând, la un mod de viaţă asemănător cu cel de dinaintea pandemiei.

„Îmi doresc ca noua administraţie din Primăria Capitalei să fie un partener activ al Institutului Oncologic”, a spus viceprimarul, arătând că s-a numărat, în weekendul trecut, printre voluntarii care au igienizat o mică parte din curtea Platformei Fundeni. „Îmi doresc să încheiem cât mai curând un protocol de colaborare între Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2 şi managementul celor trei spitale, pentru a întreţine şi igieniza împreună cele peste 25 de hectare din spaţiul public, din jurul acestor unităţi. În acest mod dorim să creăm un mediu benefic pentru vindecarea pacienţilor, dar şi un mediu de lucru plăcut şi sigur pentru cadrele medicale.”


Sprijin suplimentar pentru pacienţii oncologici

Horia Tomescu a adăugat că îşi mai doreşte crearea unui acord-cadru de colaborare între spitalele Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi Institutul Oncologic, cu rol în evaluarea clinică şi stabilirea indicaţiei terapeutice pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer în spitalele ASSMB.

„Nu în ultimul rând, îmi doresc să îmbunătăţim accesul la tratament şi gradul de informare în cazul pacienţilor oncologici - aceştia au mare nevoie de sprijin suplimentar îngrijirilor medicale”, a mai spus viceprimarul. „Vreau ca, alături de toţi medicii care sunt aici sau care ne urmăresc online, să facem fiecare tot ceea ce e posibil, cu instrumentele pe care le avem la dispoziţie, pentru ca pacienţii dumneavoastră, oameni precum tatăl meu, să petreacă alături de familiile lor cât mai mult timp cu putinţă”.


Colaborare între institute

„E foarte important să continuăm tradiţia şi să fim împreună”, a fost mesajul conf. univ. dr. Anca Coliţă, manager al Institutului Clinic Fundeni. „Aş vrea să aduc în atenţia dumneavoastră câteva din proiectele extraordinar de importante, la care Institutul Oncologic a contribuit şi a ajutat la dezvoltarea unor tehnici speciale în Institutul Clinic Fundeni. Mă refer aici la procedura de transplant medular”.

Managerul Institutului Clinic Fundeni a subliniat că, fără ajutorul specialiştilor de la Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu (IOB), nu s-ar fi putut realiza, în urmă cu aproape 20 de ani, primul transplant alogenic. „A fost vorba de un copil, la acea dată. Îmi aduc aminte că procedura de radioterapie, care a fost iradiere corporală totală, s-a realizat în Institut. A fost un prim exemplu de colaborare foarte bună care se poate realiza între institutele de pe Platforma Fundeni, un prim exemplu în ceea ce priveşte patologia pediatrică”.

Tematica terapiilor personalizate, abordate cu ocazia acestei conferinţe, este „exact ceea ce şi noi credem că trebuie să facem pentru pacienţii noştri”, a subliniat managerul Institutului Clinic Fundeni. „Sunt convinsă că, împreună, vom putea să asigurăm cele mai bune tratamente şi cele mai bune şanse la supravieţuire şi la o viaţă decentă tuturor pacienţilor noştri”, a adăugat conf. univ. dr. Anca Coliţă.


Solidaritate şi abnegaţie

Printre cei care au rostit mesaje de la distanţă, cu ocazia evenimentului organizat de IOB, s-a numit şi dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale.

„Dumneavoastră, cei prezenţi astăzi aici, reprezentaţi un institut medical al cărui principal atribut îl constituie reponsabilitatea şi perseverenţa de a salva pacienţi, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă sistemul medical din România şi în ciuda provocărilor pe care le traversăm în prezent”, a spus consilierul prezidenţial. „Sunt impresionată de efoturile extraordinare şi de profesionalismul pe care l-aţi dovedit în această perioadă a pandemiei. Munca dumneavoastră ne arată, de altfel, că numai prin solidaritate şi prin abnegaţie putem depăşi acest moment de grea încercare”.

Dr. Diana Loreta Păun a caracterizat evenimentul organizat de IOB drept „o tradiţie ştiinţifică de referinţă”, care demonstrează „consecvenţa asumată în promovarea diseminării rezultatelor cercetării şi inovării medicale”.

„Susţin misiunea dumneavoastră de a creşte conştiinţa de grup şi coeziunea între profesionişti. Cred că ne revine reponsabilitatea de a sigura transferul rezultatelor cercetării şi inovării în primul rând în practica clinică, şi vă felicit pentru alegerea medicinei personalizate pentru ediţia din acest an a conferinţei”, a sublinit consilierul prezidenţial. „Povara cancerului, aşa cum ştim cu toţii, necesită o abordare multidisciplinară şi integrativă, un angajament intersectorial pentru un management adecvat, iar orientarea dezbaterii acestei ediţii în jurul conceptului de tumor board cred că răspunde foarte bine acestei provocări”.

„Avem o îndelungată colaborare şi un istoric îndelungat cu IOB”, a spus, la rândul său, Lavinia Mămularu, director executiv adjunct în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. „Sperăm să rămânem în continuare în această relaţie de bună colaborare şi ajutor reciproc, pentru a-i ajuta, până la urmă, pe cei care au foarte mare nevoie de Institut şi de toate serviciile sale”.

 

Oncolog